Zenica

Naša djeca: oni su uspjeli pokrenuti vlast

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kada djeca stvaraju promjene – Oni su uspjeli pokrenuti vlast – Ovako započinje priča o djeci koja su odlučila da stvaraju promjene. Dvadesetero djece, koja vjeruju da svojim snagama i aktivnostima mogu pomjerati stvari u društvu, sastaje se u sklopu grupe Dječiji parlament, gdje sagledavaju na koji način da doprinesu djeci u zajednici. Ove godine, kao i prethodnih, nastavili su sa svojim idejama i aktivnostima, te su na raspolaganje staviti svoja znanja, ideje i kapacitete kako bi doprinijeli kreiranju Lokalnog akcionog plana za djecu u Zenici. Iako dosta odraslih nije upoznato sa značajem ovakve inicijative, ova djecu su kroz svoj dugogodišnji rad na dječijim pravima, itekako prepoznala istu.

Oni znaju već dosta o položaju djece u gradu, ali ove godine su to i dokumentovali kroz malo istraživanje sa svojim vršnjacima iz grada i sa sela. Pitali su ih o njihovim pravima i njihovim potrebama kroz upitnike i kroz fokus grupe. U ovome su im pripomogli i odrasli koji vjeruju u iste ideje kao i oni. Provedeno je skoro 100 upitnika i održane su dvije fokus grupe sa djecom uzrasta od 12 do 17 godina. Njihov krajnji cilj je da čuju potrebe svojih drugara i da odgovorne primoraju na kreiranje politika koje znače bolji položaj djece u Zenici. Mišljenja koja su dala ispitana djeca bit će predstavljena i radnoj grupi koju je imenovala gradska uprava Zenica, a čemu je prethodilo potpisivanje Memoranduma o saradnji između grada i Udruženja „Naša djeca“ Zenica, s ciljem što boljeg angažmana svih uključenih u ovaj proces.

Sve aktivnosti su provedene u okviru projekta „Ulaganje u djecu“ koji Udruženje „Naša djeca“ Zenica provodi u partnerstvu sa organizacijom Save the children i jos tri partnerske organizacije u Bosni i Hercegovini.

Grupa „Dječiji Parlament“ Udruženja „Naša Djeca“ Zenica osnovana je 2011.godine, u sklopu aktivnosti projekta „Snažniji glas za djecu“ pod okriljem rada istoimene mreže NVO za prava djeteta. Danas Parlament broji dvadesetak članova koji se sastaju svake sedmice. Sa grupom se realizuje niz radionica o dječijim pravima, kroz koja se potiče kritičko i kreativno razmišljanje. Parlament je do danas realizovao niz aktivnosti koje su imale za cilj da poboljšaju položaj djece u zajednici, te da ukažu na niz problema sa kojima se djeca susreću. Cilj postojanja i djelovanja Dječijeg Parlamenta je da okupi što veći broj djece koja će poznavati svoja prava, a samim tim i biti borci za ista.

Ira Rakovic

Udruženje za brigu i opšta prava djece “Naša djeca” Zenica
Londža 126, Zenica
tel/fax: 032/222-611;
www.activezenica.com ; www.snaznijiglaszadjecu.ba 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno