Zenica

Nakon 12 godina: Promjena na čelu Medžlisa IZ Zenica, Begić umjesto Begagića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Zenici održana konstituirajuća sjednica novog saziva Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice u Zenici, saznaje Zenicablog. Na sjednici IO MIZ Zenica između dva kandidata, većinom glasova za novog predsjednika Medžlisa, u naredne četiri godine izabran je Besim Begić. Protukandidat je bio Tarik Čaršimamović.

Zanimljivo je da je Begagić ovu dužnost obavljao protekla tri mandata po četiri godine, odnosno posljednjih dvanaest godina. Begagić (76) nije član aktuelnog saziva Izvršnog odbora, pa time nije ni mogao da se, po četvrti put kandiduje.

Besim Begić je, sa bratom Ismetom, u novembru 1989. osnovao preduzeće “ALMY” kao jedno od prvih preduzeća u privatnoj svojini na području zeničke regije. Kroz tri decenije rasta i razvoja iz prvobitne jedne, nastalo je sedam kompanija. Posljednjih pet godina braća su, sa svojim potomcima, “podijelili” biznis koji se u međuvremenu raširio na oblast prijevoza, nafte, proizvodnje, građevinarstva, trgovine, nekretnina, a direktno u njihovim firmama, ali i posredno u firmama podizvođačima, angažuju više od 2.500 ljudi u više gradova u cijeloj BIH. Godinama je aktivan u IZ u BiH, ali je i jedna od najvećih vakifa IZ.

Po Ustavu Islamske zajednice, Medžlis je organizaciona jedinica sa najmanje sedam džemata. Medžlis IZ-e Zenica je jedan od većih Medžlisa u Bosni i Hercegovini koji broji 75 džemata na svom području. Zbog veličine i mnogobrojnih aktivnosti, u Medžlisu djeluju tri službe i to: vjersko-prosvjetna služba sa imamima medžlisa na čelu sa glavnim imamom Jakub ef. Salkicom; te administrativno-pravna i finansijska služba koju je do danas vodio Begagić, a od danas Begić.

Upravljačku strukturu Medžlisa čine: Skupština i Izvršni odbor. Skupštinu Medžlisa sačinjavaju članovi izabrani u svim džematima i to: dva člana – džemati do 200 članova i tri člana – džemati preko 200 članova.

Izvršni odbor Medžlisa Zenica ima 15 članova, od čega je 14 izabrano na izborima po principu ugleda u članstvu, dok je glavni imam član Izvršnog odbora po položaju. Na imamsko-hatibskim i muallimskim poslovima, profesionalno i honorarno je angažirano 76 vjerskih službenika i jedna muallima. Kvalifikaciona struktura imamskog kadra se, iz godine u godinu, popravlja tako da od 75 angažiranih vjerskih službenika MiZ Zenica ima jednog doktora islamskih nauka, šest magistara islamskih nauka, 22 ima visoku stručnu spremu, dva višu, a 45 srednju stručnu spremu.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno