Biznis

Najviše izvozimo maline, kupine i kornišoni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proizvodnja voća i povrća u BiH smanjena je lani za 35 posto zbog vremenskih nepogoda i poplava koje su obilježile prošlu godinu.

Izjavila je to direktorica Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović. Dodatna ulaganja Predstavljajući godišnji izvještaj o stanju u Sektoru voća i povrća, Lalović je istaknula da je riječ o prosperitetnom sektoru u kojem su potrebna dodatna ulaganja. Prema njenim riječima, vremenske neprilike zaustavile su prošle godine raniji konstantan rast u ovom sektoru pa je zabilježen pad uvoza voća i povrća za 17 i izvoza za 8 posto.

– Iz BiH se najviše izvoze maline, kupine i krastavci kornišoni, a tradicionalno je najveći izvoz u Srbiju, Italiju, Njemačku i Hrvatsku – rekla je Lalović.
Dodala je da očekuje da će značajan podsticaj dati najavljeno zeleno svjetlo za izvoz krompira iz BiH. Pohvalila je pomoć koju pruža Švicarski program za promociju uvoza u EU i Švicarsku.

Pomoć firmama Predstavnik ove organizacije Boris Tadić rekao je da je njihov cilj pomoć malim i srednjim preduzećima da pronađu kupca za svoje proizvode i usluge na inozemnom tržištu, kao i organizacija promocije domaćih proizvoda na svjetskim sajmovima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno