Info

Najveći ekonomski rast u Crnoj Gori, najniži u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetska banka u izvještaju za Jugoistočnu Evropu navodi da svaka od zemalja regije bilježi određeni napredak u 2015. godini.

Ekonomija zemalja Jugoistočne Evrope se oporavlja, najbrži rast ove godine očekuje se u Crnoj Gori i Makedoniji, dok će najsporiji biti u Srbiji i Bosni i Hercegovini, navedeno je na prezentaciji devetog redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu.

Koautorica izvještaja Gallina Vincelette je izjavila da svaka od šest zemalja regije Jugoistočne Evrope bilježi određeni napredak ove godine.

“Ekonomija ove regije se oporavlja. Javne investicije su ključni pokretač tog rasta. Svaka od šest zemalja regije se 2015. godine oporavlja u određenom smislu. Rast regiona je u prosjeku 1,8 posto. Najveći rast je u Crnoj Gori i Makedoniji – 3,4 posto, odnosno 3,2 posto”, istakla je Vincelette, prenosi Anadolija.

Nakon ove dvije zemlje, slijede Kosovo, s rastom bruto domaćeg proizvoda od tri posto, Albanija sa 2,7 posto, Bosna i Hercegovina 1,9 posto i Srbija s rastom od 0,5 posto.

“Kada je regija Zapadnog Balkana u pitanju, primjetan je oporavak i u pogledu rasta zaposlenosti. Ipak, nezaposlenost je još uvijek vrlo visoka”, kazala je Vincelette.

Povećanje privatnih investicija

Direktorica Svjetske banke za zemlje Jugoistočne Evrope Ellen Goldstein je izjavila da je povećanje privatnih investicija značajno utjecalo na veći ekonomski rast cijele regije.

“Ove godine bilježimo rast zemalja regije, i to je vrlo važno. Značajno je da je taj rast rezultat snažnijih privatnih investicija. Također je primjetna i povećana stopa zaposlenosti, što nije bio slučaj od 2008. godine. Niže cijene nafte u svijetu su utjecale na veći ekonomski rast i u regiji. Ipak, treba paziti na političke krize, koje mogu predstavljati rizik za rast. Ekonomski rast zemalja regije najviše ovisi o reformama. Posebno treba popraviti kvalitet javnih troškova. Kada govorimo o reformama, privatni sektor je potrebno učiniti još dinamičnijim. Potrebno se fokusirati na sveukupnu klimu u privatnom sektoru kako bi se postizao još snažniji ekonomski rast”, rekla je Goldstein.

Ekonomistica Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Sandra Hlivnjak je napomenula da Bosna i Hercegovina ove godine bilježi snažniji rast nego 2014. godine.

“Prošle godine stopa rasta je bila 0,8 posto. Rastu su tada doprinijele uslužne djelatnosti, a imali smo pad u industriji i poljoprivredi. Ipak, ove godine očekujemo rast od 1,9 posto, najviše zbog poboljšanja u sektoru industrije i uslužnih djelatnosti, dok poljoprivreda bilježi negativnu stopu rasta”, rekla je Hlivnjak.

Naglasila je značaj nastavka provođenja reformi, a posebno poboljšanja uslova za privatni sektor, kako bi Bosna i Hercegovina ostvarivala veći ekonomski rast i narednih godina.

aljazeera.netStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno