Biznis

Najveća ulaganja u FBIH planirana u cestovni transport i energiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najveća ulaganja u FBIH planirana u cestovni transport i energiju – Ministarstvo finansija FBiH je uradilo Program javnih investicija u Federaciji BiH. Naime radi se o trogodišnjem dokumentu koji sadrži pregled ulaganja u projekte s podacima o ukupnim potrebnim i utrošenim sredstvima i sredstvima planiranim za finansiranje projekata iz budžeta, kredita, donacija ili drugih izvora.

PJI Federacije 2019.-2021. godina sadrži podatke o ulaganjiima u 108 projekata: 42 projekta u implementaciji i 66 kandidovanih projekata. Ukupna vrijednost svih projekata je 15.811,87 mil. KM, od čega se 12.094,20 mil. KM odnosi na kandidovane i 3.717,67 mil. KM na projekte čija je implementacija u toku. O svemu ovome je krajem oktobra ove godine upoznata i Vlada FBiH.

U PJI Federacije 2019.-2021. godina uključeno je 66 kandidovanih projekata. U skladu sa Kriterijima i principima za ocjenjivanje, Komisija je analizirala i ocjenila projekte prvi put kandidovane za PJI Federacije koji zadovoljavaju minimalne kvalifikacijske kriterije i za koje je dostavljena releventna prateća dokumentacija. Komisija je Federalnom ministarstvu finansija/financija dostavila rang listu prioritetnih novokandidovanih projekata za PJI Federacije 2019.-2021. godina, kao listu projekata koji su podobni za finansiranje budžetskim sredstvima, zaduživanjem, donacijama i sl. ili za izdavanje garancije Vlade Federacije BiH.

Imajući u vidu da neki od projekata, kao kandidovani, ranije ocijenjeni i uključeni u PJI Federacije prethodnih godina, nisu promijenili status, isti su, zajedno sa ocijenjenim novokandidovanim projektima, uključeni u PJI Federacije BiH 2019.-2021. godina.

Kako je navedeno u Programu projekti u implementaciji finansiraju se domaćim i ino sredstvima. Domaća sredstva su budžetska sredstva, prihodi prikupljeni od GSM licence, sredstva kantona, gradova, opština, javnih preduzeća, fondova, domaćih banaka i krajnjih korisnika namjenjena za finansiranje ili sufinansiranje projekata.

Ino sredstva su krediti ili donacije međunarodnih finansijskih institucija (Svjetska banka, Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Razvojna banka Vijeća Evrope, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj), Evropske komisije, vlada pojedinih zemalja, te drugih bilateralnih donatora.

Također, urađen je i tabelarni prikaz o finansiranju projekata po godinama od domaćih i ino sredstava.

Program javnih investicija sadrži i zbirni pregled ulaganja u projekte u implementaciji po lokaciji.

Zbirni pregled ulaganja u projekte u implementaciji po lokaciji, u mil. KM
Zbirni pregled ulaganja u projekte u implementaciji po lokaciji, u mil. KM

Neki od projekata za čije se finansiranje planira pokrenuti do kraja 2018 godine i 2019. godine uz zaduženje su projekt proširenja terminala B, projekt pripreme i izgradnje male HE na slivu rijeke Neretvice, modernizacija kliničkih centara u FBiH, izgradnja dionice Paprikuša-Nemila, Tarčin-Ivan, Mostar jug-Zvirovići…

Od projekata koji se planiraju pokrenuti u 2019. godini putem izdavanja garancije našli su se Termoelektrana Banovići.

Najveća ulaganja su planirana u cestovni transport, potom snadbijevanje energijom, vodosnadbjevanje i sanitaciju, humanirarna pomoć i rekonstrukcija, Vladin sektor i civilno društvo, višesektorske-uzajamno povezane aktivnosti, poljoprivredu, gađevinastvo i šumarstvo.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno