Kultura

Najstariji vojni orkestar dolazi u Bosnu i Hercegovinu: Koncert i u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Turski vojni orkestar Mehteran koji djeluje u sklopu Ministarstva odbrane Republike Turske, a koji slovi za najstariji vojni orkestar na svijetu, održat će niz koncerata u BiH od 21. do 25. juna 2023. u organizaciji turske vojne misije u BiH.

Manifestacija koncerata, koja će 21. juna početi na sarajevskoj Baščaršiji, nastavit će se 22. juna u Mostaru, 23. juna u Zenici, 24. i 25. juna u Donjem Vakufu, gdje će biti dio manifestacije Ajvatovica. U sklopu manifestacije, pored koncerata, bit će predstavljeni i razni specijaliteti turske kuhinje.

Iako se Mehteran spominje od osnivanja Osmanskog carstva, riječ je o muzičkoj tradiciji čiji korijeni datiraju iz 8. stoljeća, kada se spominje u pisanim turskim izvorima. Emir-i Alem, komandant jedinice Mehterana, koji je bio zadužen za podizanje nacionalne i duhovne svijesti vojnika te jačanje motivacije, upravljao je Janjičarskim odredom i Mehterom od kojih se sastojala jedinica.

Zastave koje nose jedinice Mehterana predstavljaju čast vojske; crvena zastava predstavlja državu, zelena Islam, dok je bijela zastava simbol nezavisnosti. Mesingani tug koji nose jedinice Mehterana dug je 2,5 metra, dok se sa obje strane nalaze resice od konskjih dlaka. Tug je korišten kao vojna i državna oznaka careva, vezira, beglerbegova ili sandžak begova. Mehteranska jedinica Oružanih snaga Turske predstavlja jedinicu Mehter iz 18. stoljeća Osmanskog carstva.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno