Info

Najreligioznije države na svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najreligioznije države na svijetu – Prema posljednjim anketama instituta Gallup, pet zemalja bori se za titulu najreligioznije države na svijetu. U Etiopiji, Malaviju, Nigeru, Šri Lanki i Jemenu 99 posto ispitanika izjasnilo se religioznim.

Burundi, Džibuti, Mauritanija i Somalija imaju za jedan postotak manje religioznih stanovnika. Na dnu svjetske liste nalaze se Kina (7 posto), Japan (13 posto), Estonija (16 posto), te Švedska i Norveška sa 19, odnosno 21 posto religioznih ispitanika.

Kad je u pitanju regija, i dalje prednjači Makedonija, gdje se 88 posto ispitanih izjasnilo kao religiozno.

Nakon Makedonaca najreligiozniji su stanovnici Kosova (83 posto), Srbije (72 posto), Crne Gore (71 posto), Hrvatske (70 posto) i Bosne i Hercegovine (65 posto). U Sloveniji se 47 posto građana izjasnilo kao religiozno, a u Albaniji 39 posto.

Prema novim Gallupovim podacima, Makedonci su ispali iz prvih 20 najreligioznijih naroda na svijetu. U prethodnom istraživanju, rađenom krajem 2011. godine, oni su bili četvrti najreligiozniji narod na svijetu.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno