Kultura

Najesen prvi DokumFest u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi projekt u kulturi – Najesen prvi DokumFest u Zenici – BiH kulturna scena od ove godine će biti bogatija za još jedan atraktivni program – međunarodni festival muzičkog dokumentarnog filma, prvi u našoj zemlji, kojeg je zajednički realizirati zeničko udruženje ”Zona muzike”, BHRT i Poslovni sistemi RMK.

Sve popularniji svjetski trend najizravnijeg spajanja filmske i muzičke umjetnosti u formi muzičkih filmskih dokumentaraca u zemljama okruženja je unazad nekoliko godina predstavljen na nekim već recentnim smotrama – od 2007. na festivalu rock dokumentaraca DORF u Vinkovcima, od 2010. na festivalu glazbenog dokumentarca SPFF u Opatiji ili od 2015. kroz program muzičkih dokumentaraca Skopje Film Festival.

Koliko ovaj žanr postaje vrlo atraktivan možda najbolje potvrđuje film ”Amy” o tragičnoj sudbini pokojne soul i r&b pjevačice Amy Winehouse, koji je nakon samo nekoliko mjeseci prikazivanja postao najkomercijalniji britanski dokumentarac ikad, a umjetničku vrijednost mu potvrđuje nominacija za Oscara.

Bosanskohercegovačka kinematografija već je dokazana u svijetu, ali je puno manje poznato da i u formi muzičkih dokumentaraca ovdje, takođe, nastaju itekako vrijedna djela. Tek neka od njih (”Orkestar”, ”Sevdah”, ”Nuno”, ”Ja i moj punk”) dobila su značajniju pažnju prikazivanjem na prošlogodišnjem opatijskom SPPF, na kojem je BiH bila zemlja partner.

Zbog svega toga, najava da i naša zemlja dobija festival muzičkog doku-filma međunarodnog karaktera zaslužuje pažnju. Njegov pokretač je novoformirano zeničko udruženje ”Zona muzike”, a kao novi projekat vrijedan za BiH kulturu prepoznali su ga BHRT, koji se uključuje kao medijski partner, te Poslovni sistemi RMK, čija će Direkcija ZEPS-a voditi organizacionu i tehničku realizaciju.

Na prvom timskom radnom sastanku, na kojem su BHT1 predstavljali direktor Mario Vrankić, urednica dokumentarnog programa Antonela Pehar Šimunović i odjel marketinga Todor Sokolović, u ime Poslovnih sistema RMK direktor Vedad Šestić te osnivač ”Zone muzike” Josip Dujmović, utvrđeno je da će se festival pod nazivom ”dokuMfest” organizirati sredinom oktobra u Zenici, a da već sada počinje prva aktivnost – objava javnog poziva autorima iz regiona u medijima.

– Radujemo se rađanju prve smotre muzičkih dokumentaraca u BiH, – rekla je urednica dokumentarnog programa Antonela Pehar Šimunović, koja će biti i selektorica festivala. – Naša kuća ima stalnu i vrlo zanimljivu vlastitu produkciju iz ovog žanra, imamo serijal ”Doku iza ugla” sa povremenim muzičkim dokumentarcima, Federalna Televizija im također posvećuje znatnu pažnju, pa je festival itekako logičan nastavak zajedničkih nastojanja da se domaća kinematografija s više energije predstavi svijetu i u ovom umjetničkom izrazu.

Jedan od važnih zaključaka sa sastanka radnog tima glasi: cilj je prvenstveno okupiti sve poznate, kao i talentirane domaće autore, ali i predstaviti našoj publici domete regionalne produkcije, a da se mogu očekivati dobri rezultati pokazuje podatak da je već ubilježeno više od 20 naslova među kandidatima za festivalski program.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno