Kultura

Dvije Zeničanke na premijeri Tanovićevog filma

Dvije Zeničanke na premijeri Tanovićevog filma
Dvije Zeničanke na premijeri Tanovićevog filma
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvije Zeničanke na premijeri Tanovićevog filma – Film bh. Oskarovca Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu premijerno je prikazan u takmičarskom programu 66. filmskog festivala Berlinale, koji traje od 11. do 21. februara 2016. godine. Ekipa filma dobila je ovacije novinara i publike, te je nesumnjivo da je Tanović i ovaj put napravio dobar posao.

Premijera filma održana je u 16 sati, dok je nešto ranije bila organizovana konferencija za medije, na kojoj su se obratili režiser Tanović i glumci.

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

“Bernard Henry Levy je veliki prijatelj BiH, naročito u vremenu kada nam je to bilo najpotrebnije, i ja zbog toga mnogo poštujem njegov rad. Nekoliko mjeseci sam proveo s njim, prateći ga kako je radio na tekstu za film. Jednostavno nisam želio propustiti ovu priliku, a kada imate glumca poput Jacquesa imate veliku prednost”, kazao je Tanović.

U filmu glume i bh. glumci poput Izudina Bajrovića, Snežane Vidović, Vedrane Seksan, Muhameda Hadžovića, Fakete Salihbegović-Avdagić, Aleksandra Seksana, Borisa Lera, Rijada Gvozdena, Amara Selimovića, Lune Zimić-Mijović, Milana Pavlovića i drugih.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija na prestižnom filmskom takmičenju u Berlinu je oskarovka Meryl Streep, a uz nju će o nagradama odlučivati njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska redateljica Malgorzata Szumowska.

Svečanost dodjele nagrada održat će se 20. februara, kada će biti prikazan pobjednički film. Inače, u takmičarskom programu za neku od nagrada na ovogodišnjem Berlinaleu je 19 filmova (Klix).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno