Kultura

Najavljen peti, jubilarni, Cabaret Winter Fest, jedini nekomercijalni i neprofitni zimski festival u regionu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Cabaret clubu, brand by braća Petrović, održana press konferencija povodom petog, jubilarnog, Cabaret Winter Festa, kojeg braća Petrović, Ivan i Andrija organizuju već petu godinu tradicionalno. Jedini su festival nekomercijalnog tipa u regionu, gdje građanima za vrijeme istoga, ponude niz kulturno-zabavnog sadržaja, apsolutno besplatno.

Press konferenciju otvorila je Kristina Đudarić, PR manager festivala, gdje je napravila rezime prethodna četiri festivala te ukazala da će se ovaj u mnogim stvarima razlikovati od prethodnih, samim tim što je festival počeo 15 dana prije nego uobičajeno, a razlog je jer su selektori imali pune ruke posla sa odabirom prijava i prosto nisu mogli odbiti neke od prijavljenih.

Nakon uvodnog dijela dala je riječ Dijani Muminović, magistrici dokumentarne fotografije, koja je i otvorila Cabaret Winter Fest sa svoje dvije izložbe pod nazivom “Crveno” i “Mi gradimo Zenicu”. Nakon Dijane se obratio i Milenko Šećerović, selektor za izložbe i umjetničku fotografiju, koji je najavio pored Dijane još 3 imena:
Hibu Alajbegović-Mustafić, koja svoju izložbu ima već u ovu nedjelju, sa tehnikom ulje na platnu, (09.12.2018.) u Cabaret clubu, a nakon njene izložbe, do kraja festivala, predstavit će se i Nataša Vukadin iz Usore, kao i Hari Maslić iz Frankfurta.

Nakon Njih, obratio se Kerim Derimi, zadužen za glavnu vizualizaciju kompletnog festivala, gdje je naglasio da je ovo jubilarni festival i gdje su dodatno poradili na kompletnom tehničkom, scenskom i grafičkom dizajnu, gdje je za ovaj festival plakate radio mladi student na fakultetu za grafički dizajn iz Zenice, Ahmed Jašarević. Također je naglasio da je Cabaret club uradio posebnu scenu na kojoj će se idržati svi sadržaji festivala, njih 16, sa kompletnom tehničkom opremom i rasvjetom, ponavljajući da su finansirali sve sami.

Nakon Kerima, obratio se i Andrija Petrović, marketing manager , gdje na pitanje kako uspijevaju već peti festival organizirati bez podrška kazao :” Zašto radimo sve ovo? Pa iz nekog inata. Jer uvidjeli smo da, pored same promocije grada i pojedinaca tj.učesnika u istom, da grad ima kulturu i interesante za realizaciju kulturnih dešavanja. Žao nam je što nemamo podršku Gradske uprave, kao ni Vlade ZDK, ali nam je najviše žao što je ovo prvi festival gdje nas nije podržalo ni Bosansko narodno pozorište Zenica, koje je do sada bilo prijatelj festivala i pomagalo nam u samo organizaciji. Stoga smo ovaj festival prisiljeni raditi samo u Cabaret clubu, jer i zimska bašta koja je bila ispred zgrade Gradske uprave je dignuta. Ali to nas nije pokolebalo da odustanemo nego nastavimo i dalje pisati najljepše zimske priče sa našim sponzorima i prijateljima koji nam nedaju da odustanemo i hvala im za to”.

Nakon Andrije, obratio se i njegov brat, Ivan, direktor festivala i prezentirao program festivala, ukazujući da su posebno ponosni na gostovanje u okviru njihovog festivala benda Gong, čiji će gost tu noć biti Dado Topić, regionalna zvijezda rock scene, a nastupaju 14.12.2018. i ulaz je besplatan također.
“Mnogo je novih programa ove godine, od orkestra harmonika koje do sada nismo nikada imali uz tango plesače, do večeri elektronske i techno muzike uz DJ-a Dinaja, pa do nastupa privatne muzičke škole Notica, sa preko 40 djece, uključujući i njihov dječji hor, kao i niz drugih programa koji su pomno birani. Želim se posebno zahvaliti našem generalnom pokrovitelju firmi SHOT iz Zenice, kao i firmi GTG plin by Linde group, koji su se potrudili da za dan dječje radosti u okviru festivala svoj djeci obezbjede gratis paketiće” – kazao je Petrović.

Za sutra je već najavljeno muzičko veče u izvođenju starogradskih pjesama Union benda, za subotu veče techno muzike a za nedjelju izložbu slika. Bogat vikend sa dešavanjima je ispred nas. U prilogu pogledajte kompletan program.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno