Zenica

NAJAVA: Zenički univerzitet za svoje potencijalne studente organizuje Dan otvorenih vrata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Univerzitet u Zenici još nije sačinio Plan upisa u akademsku 2023/2024. godinu, ali su svih osam fakulteta tog univerziteta već počeli kampanju za privlačenje studenata za svoje studijske programe – izjavio je Feni rektor tog univerziteta Jusuf Duraković.

Zenički univerzitet, kaže on, očekuje da će ove godine upisati više studenata nego za ovu akademsku godinu, za koju su upisali 620 studenata.

-UNZE je i ove, kao i prošle godine pripremio značajne aktivnosti na promociji naših fakulteta u Zeničko-dobojskom i Srednjebosanskom kantonu, a i šire. I ove smo godine organizovali posjetu nastavnika i saradnika nekim gradovima u Crnoj Gori i Sandžaku, a obilazimo i sve srednje škole u SBK-a i ZDK-u. Sve naše medijske aktivnosti na promociji fakulteta UNZE-a krunisat ćemo Danom otvorenih vrata, koji je planiran 26. aprila u 11 sati na prostoru Instituta ‘Kemal Kapetanović’ – najavio je Duraković.

Srednjoškolcima završnih razreda iz ZDK-a i SBK-a, koji će tog dana organizovano autobusima biti dovezeni u Zenicu i vraćeni kućama, prezentirat će sve kapacitete UNZE-a.

-Ove godine nemamo nijedan novi studijski program. Ostaju oni od prošle godine, koji su aktivni. Prošle smo godine raspisali javni poziv za prijem 1.000 studenata za sva tri ciklusa. Ove će godine vjerovatno doći do smanjenja broja mjesta za koje ćemo raspisati konkurs, ali s obzirom na sve aktivnosti koje smo poduzeli, očekujemo veći broj upisanih studenata u odnosu na prošlu godinu. Očekujem da bismo mogli upisati oko 650 do 700 studenata prvog ciklusa studija – kazao je Duraković.

Bila je zamisao da se naredne akademske godine starta sa studijskim programom Psihlogija, ali su iz opravdanih razloga za ovu godinu odustali od otvaranja tog studijskog programa.

-Nemamo dovoljno kadra. Potencijalni nastavnici koji su izabrani u te naučne oblasti imaju popunjene norme sa postojećim programima tako da smo procijenili da u ovoj fazi nemamo realne kadrovske kapacitete da možemo otvoriti taj studijski program – podvlači Duraković.

UNZE je, uz saglasnost osnivača Vlade ZDK, nedavno potpisao ugovore sa 20 novih asistenata, mada su imali saglasnost da zaposle 27 asistenata.

-Nažalost, nije bilo dovoljno kandidata koji su ispunjavali uslove da dođu na Univerzitet, tako da smo se zadovoljili sa tih 20. Imamo dobru saradnju sa Vladom ZDK te imamo nagovještaja da ćemo i dalje primate i nastavno i nenastavno osoblje. Zgrade naših fakulteta utopljene su sa aspekta energijske efikasnosti, ali nam to još uvijek ne znači puno, jer plaćamo iste račune za grijanje. Ali, dobili su utopljavanje zgrada i dobar estetski efekat. Ostalo je još da se pozabavimo zgradama na Institutu ‘Kemal Kapetanović’, što smo kandidirali kao kapitalni projekt prema Vladi ZDK te očekujem da ćemo u narednom periodu i te zgrade utopliti sa adekvatnim materijalima – najavljuje Duraković.

Centar za okoliš ZDK-a, koji djeluje pri Institutu “Kemal Kapetanović”, uskoro će dobiti tri nova stručnjaka iz oblasti ekologije. Očekuje da će dobiti saglasnost i za zapošljavanje nenastavnog osoblja za Ured za međunarodnu saradnju, Sektor za informacione tehnologije te za još neke druge pozicije na UNZE-u.

Osim što su zgrade svih fakulteta UNZE-a utopljene, Islamsko-pedagoški fakultet nedavno je preselio u prostor nekadašnje međunarodne škole u naselju Bilmišće.

-To je jedan veliki rezultat IPF-a, koji je zahvaljujući Rijasetu Islamske zajednice BiH, dobio komotan vlastiti prostor. Čak imaju na raspolaganju i višak prostora. Stvorili su sebi puno bolje uslove za rad, tako da smo mi na UNZE-u prezadovoljni da nam naš fakultet, kao organizaciona jedinica, ima puno bolje uslove za rad – kaže Duraković.

Metalurško-tehnološki fakultet je ušao u proceduru izmjene naziva, a što je već prihvatio Upravni odbor UNZE-a te će u narednom periodu imati naziv Fakultet za prirodne nauke i inžinjerstvo.

-S ovim stvaramo pretpostavke da se napokon na UNZE-u počnu razvijati i prirodne nauke. To će biti na sadašnjem Metalurško-tehnološkom fakultetu – kazao je.

Najveći interes studenata je za dva studijska programa na Medicinskom fakultetu – Opća medicina i Zdravstvena njega, kao i za Odsjek softverskog inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu.

-Oni se suočavaju sa nedostatkom prostora za rad, tako da smo u fazi da dobijemo idejni projekt za izgradnju nove zgrade Politehničkog i Mašinskog fakulteta i Rektorata, što je također ušlo u kapitalne projekte Vlade ZDK. Zgrada će se graditi na prostoru Instituta ‘Kemal Kapetanović’ – navodi Duraković.

Idejni projekt će biti završen za mjesec dana, nakon čega će se krenuti u osiguranje sredstava za izgradnju te zgrade, koja će biti srednjoročni projekt. UNZE-e na osam fakulteta i sva tri ciklusa studija ima oko 4.500 studenata. Radi se na otvaranju trećeg ciklusa studija na Medicinskom fakultetu, za koji postoji interes.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno