Zenica

NAJAVA: Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NAJAVA: Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a u Zenici- 1.12 -Svjetski dan borbe protiv HIV/ AIDS-a se obilježava u svijetu unazad 35 godina.

HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, te napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu hroničnu bolest koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod korištenja droga), te sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. AIDS je krajnji stadij HIV infekcije koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sistema, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta. Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnostikovanja infekcije HIV-om, omogućuje rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, te pomaže u sprječavanju daljnjeg širenja HIV-a.

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima, prevenciji i liječenju ove bolesti je crvena vrpca (engl. red ribbon), a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle. Cilj je različitim aktivnostima i medijskim događajima doprinijeti informiranju javnosti o infekciji HIV-om koji uzrokuje AIDS, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, mogućnostima prevencije te podsjetiti na važnost uklanjanja stigme i diskriminacije s kojima se još uvijek susreću oboljeli i njihovi bližnji.

U prevenciji je važno rano otkrivanje i liječenje zaraze HIV-om, ali i drugih spolno prenosivih bolesti te promicanje odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

S obzirom na navedeno, članovi BoHeMSA LC Zenica te studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici će organizovati promotivni štand na Medicinskom fakultetu u Zenici s ciljem prikupljanja i informisanja mladih o važnosti brige za spolno i reproduktivno zdravlje. Također, u prostorijama Medicinskog fakulteta u periodu 10:00-12:00h, te na Odjelu za infektivne bolesti- KBZ u periodu 08:00-20:00h, organizovano je testiranje na HIV/AIDS.

  • Neophodno je da naš glas posebno dođe do mlađe populacije obzirom da predstavljaju jednu od rizičnih skupina. Cilj je da kod svojih vršnjaka probudimo osjećaj odgovornosti i brige za vlastito zdravlje te potaknemo mlade da koriste zaštitu prilikom spolnih odnosa kao i druge vidove zaštite protiv HIV-a. Također, svjesni da je danas još uvijek prisutna velika stigmatizacija povodom HIV/ AIDS-a, želimo potaknuti mlade da javno govore i edukuju se o istoj, jer je to jedini način da u budućnosti vidimo rezultate u vidu smanjenja pojave ove opasne bolesti.
  • Želimo kod naših sugrađana podići svijest o zdravlju, prevenciji bolesti, promociji zdravlja, kao i edukaciji o temama koje se ne tako često i slobodno govore i spominju našoj okolini.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno