Zenica

NAJAVA: Sindikat zdravstva KBZ najavio protestno okupljanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na osnovu  Zaključka sa X proširene sjednice Predsjedništva Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji Bosni i Hercegovini, Osnovna organizacija sindikata J.U. Kantonalna bolnica Zenica (NSSRZUZ-FBiH OO JU KBZ) održane dana 29.09.2022.  Predsjedništvo donosi:

O D L U K U o organiziranju i održavanju mirne protestne šetnje (Javno okupljanje u pokretu)

  • Mirno okupljanje će  se organizirati dana 13.10.2022. godine. u 15 sati i 45 minuta ispred kapije I  Kantonalne bolnice Zenica, na adresi Crkvice 67. Zenica, kretanje će se nastaviti pješice ulicom Crkvice, a završit će se dolaskom ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, Ulica, dr. Abdulaziza Aska Borića 28 B, Zenica.
  • Zahtjevamo da se dio sredstava koja su usvojena rebalansom budžeta  preusmjere za isplatu pomoći radnicima, jer smatramo da smo kategorija radnika, koja zaslužuje ovu vrstu podsticaja obzirom na povećan obim posla i izloženosti riziku od pandemije,a posebno imajući u vidu enormno povećanje cijena životnih namirnica i egzodus zdravstvenih radnika u inozemstvo.
  • Protestna šetnja će se održavati svakih 15 dana do konačne isplate jednokratne pomoći.
  • Pozivamo sve zdravstvene radnike iz Zeničko dobojskog kantona da nam se pridruže na protestnoj šetnji.
  • Pozivamo sve nadležne institucije na razgovor sa ciljem rješavanja navedenog problema.

OBRAZLOŽENJE:

Dana 07.09.2022.godine dostavili smo direktoru JU KBZ Prijedlog za isplatu jednokratne pomoći radnicima JU KBZ , te nam je na isti odgovoreno da JU KBZ nije u mogućnosti udovoljiti našem Prijedlogu, navodeći da bi isplata po radniku u iznosu od 1.080,00 KM izložilo Bolnicu dodatnim troškovima u iznosu cca 1.900.000,00 KM, a što bi značajno utjecalo na redovno poslovanje Bolnice, i mogućnost izmirenja redovnih obaveza prema radnicima i dobavljačima.

Nakon toga smo se obratili svim nadležnim za oblast zdravstva u Zeničko dobojskom kantonu:

Premijeru Vlade ZDK gosp. Mirnes Bašić Upravnom odboru Kantonalne bolnice Zenica, Direktoru  Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK gosp. Omer Škaljo, Ministar Zdravstva ZDK gosp. Adnan Jupić.

Do danas smo dobili samo jedan odgovor i  to od ministra zdravstva gosp Adnana Jupića u kojem kaže da nije nadležan za isplatu tražene pomoći.

Skupština ZDK je na svojoj 50-toj sjednici dala saglasnost na odluku o rebalansu te odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2022. godinu.

Rebalansirani budžet ZZOZDK za ovu godinu uvećan za 7,03 posto ili 16.538.450 KM u odnosu na usvojeni plan. Višak prihoda, bit će utrošen na uvećanje sredstava za Esencijalnu listu lijekova ZDK-a (700.000 KM), za ortopedske sprave i pomagala (600.000 KM), za primarnu zdravstvenu zaštitu u ustanovama ZDK (4.072.217 KM), za konsultantsko-specijalističku zdravstvenu zaštitu u ustanovama izvan ZDK-a (1.000.000 KM), za konsultantsko-specijalističku zdravstvenu zaštitu u ustanovama ZDK-a (1.586.552 KM), za bolničku zdravstvenu zaštitu u ZDK-u (4.338.231 KM), za bolničko liječenje van Kantona (2.215.000 KM), za liječenje u inostranstvu (500.000 KM) te za posebni program za borbu protiv Covida-19 (1.598.450 KM).

Evidentno je da će dvije bolnice u ZDK rebalansom budžeta dobiti dodatna sredstva u iznosu 4.338.231 KM, te ne vidimo niti jedan razlog da radnici u zdravstvu ne dobiju traženu pomoć.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno