Zenica

NAJAVA: Radionica “Filcanje sapuna” u sklopu projekta “Hobi kao posao”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica, u okviru projekta „Hobi kao posao“ , realizovat će četvrtu, završnu radionicu za djevojke IV razreda JU Mješovira srednja škola Zenica.

Radionica „Filcanje sapuna“ realizovat će se u prostorijama Škole, gdje će učenice imati priliku da nauče o tehnici filcanja. Filcanje ili ćebanje vune je stara tehnika prerade vune ,koja se zasniva na svojstvu vlakana da se usljed mehaničkog i toplinskog djelovanja ,uz pomoć sapuna i vode,vlakna međusobno upletu u čvrstu strukturu.Najstariji predmeti od filcane vune pronađeni su u azijskim i nordijskim zemljama.

Radionica primjenjuje i mokro i suho filcanje, što daje mogućnost da kroz jedan proizvod učenice nauče obje tehnike filcanja vune. Proizvodi nastali na ovaj način predstavljaju odlične poklone i suvenire ,što daje pretpostavku za pokretanje vlastitog posla u budućnosti. Učenice će imati priliku svoje sapune ukrase sa motivima po izboru.

Po završetku radionice ,radovi će biti pripremljeni za izložbu, sa ostalim radovima sa sve četiri radionice, koliko je i prevdiđeno projektom.

Projekat „Hobi kao posao“ podražan je od Fedralnog ministarstva obrazovanja i nauke, s ciljem da učenice nauče osnove rada određenim tehnikama, koje u budućnosti mogu nadograditi dodatnim istraživanjima ,ali i hobi pretvoriti u posao, kao osnov finansijskih izvora i socio-ekonomskog osnaživanja žena.

Četvrtak ,7.12.2023. godine,prostorije JU Mješovita srednja škola Zenica od 14 sati .Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno