Kultura

NAJAVA: Novogodišnja baletna predstava „Kad padne noć“ – Krcko Oraščić, u produkciji ARS Centra iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Planirano je premijerno izvođenje novogodišnje baletne predstave „Kad padne noć“ – Krcko Oraščić u Zenici.

ARS Centar Zenica već treći put  postavlja ovu baletnu predstavu na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta, koja na neki način postaje tradicionalni događaj u našem Gradu. Ovim našim kontinuitetom samo potvrđujemo naše prvobitne najave od prvog izvođenja da će postavljanje najizvođenije predstave u svijetu zaživjeti i u srcima naših sugrađana. Poznato nam je da i Sarajevsko narodno pozorište također priprema ovu godinu drugu izvedbu dok je Mostar ugostio baletnu trupu za ovo izvođenje, a u Zagrebu je to dugogodišnja tradicija.

Naravno nije baš lako raditi na baletnim izvođenjima jer jednostavno morate imati prvenstveno baletni ansambl, a kojih je jako malo kod nas u Bosni i Hercegovini, odnosno trenutno imamo samo profesionalni sarajevski baletni ansambl, drugih trupa koje rade na projekciji mi nemamo u Bosni i Hercegovini, osim ako izuzmemo naš mali ansambl koji radi s djecom i omladinom i realizira vlastitu produkciju. Naravno da je to još teži rad, jer morate kontinuirano raditi na edukaciji da bi imali rezultate za uspješnu produkciju.

Postavljanje ove baletne predstave je veliki izazov jer otvara bezbroj mogućnosti u kreiranju.

 „Kad padne noć“ – Krcko Oraščić , za ovu godinu je u stvari adptacija priče o poznatom lutku. Akcenat cijele predstave je u stvari na priči koju svi mi nosimo u sebi, kada se prisjetimo našeg odrastanja i veza s nekim nama dragim lutkama s kojima smo stvarali imaginarni dječiji svijet.

Nažalost mnogoj djeci je danas taj svijet oduzet, a mi želimo da ga naša djeca, koja su u prilici da ga stvaraju u stvari što duže zadrže, jer pozitivna mašta stvara kreativnost i bolju budućnost.

Nadamo se da će i ovu godinu svi naši građani, pa i oni koji dolaze iz drugih gradova, Busovače, Novog Travnika, Kaknja, Doboja, onih koji dolaze iz drugih država za novogodišnje praznike (a znamo da ih ima jer su nas kontaktirali) zaista uživati.

Kevin G. Dirckson iz Čikaga (USA) je realizator koreografije i režije.

U realizaciji baletne predstave  priključili su nam se naši stalni partneri u projektu:

  • Miroljub Mijatović, direktor – „Bosansko narodno pozorište“ Zenica
  • Vlatko Rosić, ravnatelj – „Katolički Školski Centar“ Zenica i
  • HKD „Napredak“.

Ovo je najizvođenija baletna predstava u svijetu pred novogodišnje praznike. Predstava za cijelu obitelj s radošću i uzbuđenjem iščekuje se svake godine, pa tako i u našem Gradu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno