Kultura

Članovi Galerije „Preporod“ Zenica posjetili Državni arhiv Dubrovnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu 16. decembra 2023. godine članovi Galerije „Preporod“ Zenica posjetili su Državni arhiv Dubrovnika, gdje su imali priliku vidjeti dva primjerka Povelje Kulina bana. Uz kratko povijesno predavanje o Povelji, članovi Galerije „Preporod“ Zenica saznali su i druge činjenice o Povelji (njene dimenzije su 14 x 23,5, cm, a pohranjena je u beskiselinskom kartonu).

Povelja Kulina bana prvi je poznati diplomatski dokument napisan 29 .augusta 1189. godine. Pisana je na staroslovenskom narodnom jeziku, pismom bosančicom (bosanskom ćirilicom). Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego je i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Najveći značaj Povelje to što je ona najstariji poznati pisani dokument u historiji Bosne. Povelja je, pored toga, najstariji trag i proizvod bosanske pisarske službe, koja je bila dio vladarskog dvora, a po uzoru na Povelju koju je dao sačiniti ban Kulin pisali su se slični dokumenti još sljedeća dva stoljeća.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno