Zenica

NAJAVA: Međunarodna konferencija Društva germanista u BiH na Filozofskom fakultetu u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici će sutra biti održana 4. međunarodna konferencija Društva germanista u BiH, a predviđeno je da ova konferencija traje  od 14.-16.09.2023. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Konferencija pod nazivom „Grenzen, Chancen, Räume“ je 4. u nizu sličnih konferencija koje se redovno održavaju od 2018. godine. Konferencija broji oko 35 izlagača iz BiH (Zenica, Sarajevo, Mostar, Bihać), Hrvatske (Osijek, Zadar, Split), Njemačke, Austrije, Češke i Poljske. U okrivu konferencije će se održati i metodička radionica pod vodstvom prof. Bernda Helmbolda sa Univerziteta u Jeni. Ovu konferenciju svojim donacijama potpomažu Goethe-Institut Sarajevo i Austrijski Institut Sarajevo.

Konferencija počinje u četvrtak 14.9. u velikoj sali Filozofskog fakulteta u Zenici. Registracija učesnika je od 9-10h, a u 10h je svečano otvorenje skupa kojem će se obratiti: Dekanesa Filozofskog fakulteta u Zenici, prof. dr. Alica Arnaut, Direktorica Goethe-Instituta u Sarajevu, gospođa Eva Hamann, Direktorica Austrijskog Instituta u Sarajevu, mr. sc. Maida Bećarević, Predsjednica Organizacionog odbora konferencije, prof. dr. Amela Ćurković, Podpredsjednica Društva germanista u BiH, doc. Dr. Alma Čović-Filipović.

Cilj konferencije je okupiti germaniste iz BiH i šire i razmijeniti najnovija znanstvena istraživanja na polju lingvistike, književnosti, metodike i učenja njemačkog jezika kao stranog jezika kao i translatologije. Planirana konferencija ujedno ima za cilj i nastavak redovnog održavanja ovakvih naučnih skupova koje organizira Društva germanista u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu u suradnji sa jednom od germanistika u BiH pri javnim univerzitetima. Do sada su održane tri ovakve konferencije u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, dok je ove godine domaćin Odsjek odnosno studijski program za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno