Zenica

FOTO: Uspješno održan Poslovni forum zeničke dijaspore

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu Projekta „Diaspora Invest“ u Zenici je održan Poslovni forum zeničke dijaspore.

Poslovni forum okupio je stručnjake iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, predstavnike javnih institucija, lokalnih zajednica, privatnog sektora, edukativnih ustanova te projektne partnere.

„Ovaj forum je prilika da se pokaže koliko je važna uloga dijaspore u razvoju bosanskohercegovačke ekonomije. Bosanskohercegovačka dijaspora predstavlja značajan resurs i potencijal za razvoj, ali i za međunarodnu afirmaciju Bosne i Hercegovine. Grad Zenica prepoznao je važnost dijaspore i njenog doprinosa te je pokrenuo niz inicijativa kako bi olakšao život ljudima koji žive izvan Bosne i Hercegovine. Proteklih godina aktivno smo radili na realizaciji ekonomskog razvoja našeg grada, što ćemo i dalje činiti kako bismo Grad Zenicu učinili konkurentnijom i poželjnijom destinacijom za investitore. Bosanskohercegovačka dijaspora trebala bi biti jedan od ključnih faktora i generatora budućeg ekonomskog razvoja naše zemlje, kao i grada Zenice“, naglasila je, između ostalog, u svom obraćanju Edina Hodžić, po ovlaštenju Gradonačelnika pomoćnica Gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem.

Podsjetimo, Grad Zenica potpisao je u maju ove godine Memorandum o razumijevanju između Američke agencije za međunarodni razvoj i Grada Zenice za USAID projekat „Diaspora Invest“.

Projekat doprinosi mobilizaciji i povezivanju dijaspore, sa akterima iz javnog, lokalnog, nevladinog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Na Poslovnom forumu zeničke dijaspore predstavljena su moguća dostignuća projekta Diaspora Invest, uključujući teme iz oblasti razvoja BiH kroz prenos znanja iz dijaspore, inovativnih modela saradnje sa dijasporom, institucionalne saradnje i uključivanja dijaspore u lokalni razvoj.

Kroz konstruktivnu panel diskusiju učesnici foruma su imali priliku razmijeniti svoja iskustva, iskazati potrebe te iznijeti prijedloge u pogledu saradnje lokalne zajednice i dijaspore.

Također, za naredni petak je najavljeno objavljivanje javnog poziva za dodjelu grant sredstava za nabavku opreme, koji će biti otvoren 365 dana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno