Kultura

NAJAVA: Izložba “Ćilimi sjećanja” povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija “Preporod“ Zenica u saradnji s  Memorijalnim centrom Potočari, u povodu obilježavanja 28. godine stradanja u Srebrenici, postavlja Izložbu „Ćilimi sjećanja“, koja je uobličena u instalaciju pod nazivom „Gradim kuću sjećanja“ autora Ismeta Lisice ( Sarajevo ) i koautora: Naide Lisice,Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića.

Instalacija „Gradim kuću sjećanja“ predstavlja 12 bosanskih ćilima, koje je Memorijalnom centaru Potočari /Srebrenica poklonilo udruženje BosFam.Ćilimi koje su tkale preživjele žrtve genocida postaju utočište sjećanja na sve žrtve genocida i njihove živote.

Arhetip bosanske kuće,je jednostavna kvadratna struktura sa kosim krovom .Ta kuća je sinonim porodične tradicije .U njoj se rađa, odrasta, živi i umire.

Tako bi u ovoj zemlji trebalo da arhetipski žive i umiru sretni ljudi.Mimo tog obrasca sve drugo je zlo i nesreća.

Ako se desi rat i genocid ,žrtve najbrutalnije budu ubijene ,preživjeli ostaju i bez svojih najbližih ali i bez sjećanja koje kuća i sve u njoj prdstavlja.

Simbolična izgradnja kuće od ćilima je djelimično vraćanje u osnovni arhetip. Ali samo po konstrukciji i namjeri.  Jer su „zidovi“ kuće napravljeni od ćilima.Tkanih rukama preživjelih žrtava genocida,u pomen ubijenim u genocidu i sjećanje na njihove živote.

Instalacija „Gradim kuću sjećanja“ predstavlja bosansku kuću dimenzija 12,5 metara x 2,5,metra x 3 metra ,čiji su zidovi ćilimi s imenima nastradalih u Srebrenici.

Izložba će biti otvorena u penedjeljak , 10.7.2023. godine u 19.00 sati na Trgu Alije Izetbegovića i može se posjetiti svaki dan do 12.7.2022.godine.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno