Zenica

NAJAVA: Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” okuplja više od 1000 učesnika tokom tri mjeseca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Višestruko nagrađeni Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” se održava TREĆI put u  Zenici, u organizaciji Vrtića “Abakus”, Centra za edukaciju, afirmaciju i informisanje “Abakus plus” i Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. 

Priprema Festivala traje od septembra, a edukativni dio sa 25 aktivnosti kreće od 6. marta (detaljan program u prilogu).

Vrhunac Festivala je završni scenski i izložbeni dio koji je planiran 8. juna u vidu:  premijerne izvedbe originalne eko predstave o globalnom zagrijavanju  „Zima koja je nestala i nikako da se vrati“, predstavljanja kulture i tradicije zemalja svijeta kroz recitacije, glumu i ples s Ciljem slanja poruke mira, te izložbe recikliranih radova i likovnih radova na temu „Misli o prirodi“.

Riječ je o velikoj manifestaciji koja kroz 25 edukativne aktivnosti uključuje preko 1000 učesnika, dok završni scenski i izložbeni dio uključuje 200 učesnika i oko 500 očekivanih gostiju na Velikoj sceni i foajeima Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Među učesnicima su: djeca uzrasta od 10 mjeseci do 12 godina, roditelji, odgajatelji, stručnjaci, umjetnici, studenti (mladi) i građani treće životne dobi.

Specifični cilj manifestacije jeste jačanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, a opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Kratki video Festivala 2022.:

Kratki video Festivala 2023.:

Eko predstava „Kad se male ruke slože“:

Eko predstava „Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji“:

 Vrtić “Abakus” je za 15 godina rada organizirao preko 60 kulturno-javnih manifestacija. Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” (prvo izdanje iz 2022.) osvojio je najprestižnije priznanje za edukatore u Bosni i Hercegovini, “Nagradu za najinovativnije odgajateljice u 2022. godini”, COI Step by step, što nam je omogućilo da predstavljamo našu Bosnu i Hercegovinu na prestižnoj svjetskoj nagradi Global Teacher Prize.

Naša originalna autorska ekološka predstava “Kad se male ruke slože“, kao dio sadržaja Festivala,  nagrađena je dodatno sa tri nagrade na Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK: Nagradom za kolektivnu igru, Nagradom za partnersku igru, te glavnom Nagradom za najbolju predstavu takmičenja u cjelini.  

 Eko predstava „Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji“ je u 2023. godini osvojila dvije nagrade: Specijalnu nagradu za istraživanje dramskih mogućnosti i nagradu za scenografiju, koja je napravljena od 11 658 PVC čepova, koje smo reciklirali i napravili scenografiju za Eko predstavu o reciklaži.

Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” predstavlja, ne samo platformu za edukaciju, već i priliku za zajedničko djelovanje u izgradnji održive budućnosti. Ovoj inicijativi se pridružuju sve relevantne institucije, organizacije civilnog društva, društveno odgovorne kompanije i pojedinci koji dijele istu viziju – bolju budućnost za našu djecu, našu planetu i cijeli svijet. Već treći put zaredom Festival podržava društveno odgovorna kompanija Eko život Tuzla.

Za više informacija o Festivalu, načinu potencijalne saradnje i učešću, slobodno nas kontaktirajte.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno