Zenica

NAJAVA: Akcije darivanja krvi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NAJAVA: Akcije darivanja krvi- Crveni križ Grada Zenica organizuje akciju DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI na dan 14.02.2024. srijeda – u vremenu od 08 do 13 sati u Transfuzijskom centru Kantonalne Bolnice Zenica.

Pozivamo naše građane, od 18 do 65 godina, da se odazovu akciji i daruju krv.

Za sve davaoce krvi, Crveni križ obezbijedio je obrok zahvale.

HVALA ŠTO SI ODLUČIO/LA DA DARUJEŠ KRV!

Podsjećamo, ko može darovati krv:

Darovati krv može svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se ljekarskim pregledom, te provjerom nivoa hemoglobina, utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila.

Interval između davanja krvi je 3 mjeseca za muškarce i 4 mjeseca za žene.

Darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno!

Posebna priprema za darivanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim nakon darivanja krvi, ali da bi se što bolje osjećali pri darivanju krvi, pogotovo ako je to prvo darivanje, određeni savjeti bi mogli da budu od koristi.

Preporučuje se da prije darivanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i dovoljnu količinu tečnosti.

1. Upitnik za davaoce krvi

Pri svakom dolasku davaoc daje svoje osnovne podatke, te ispunjava Upitnik za davaoce krvi.

Pri popunjavanju Upitnika za davaoce, koji se sastoji od niza pitanja na koje je neophodno dati iskrene odgovore jer su u funkciji brige i za zdravlje davaoca koji želi da daruje krv kao i bolesnika kome će ta krv biti primijenjena svojim potpisom davaoc potvrđuje da savjesno i sa punom odgovornošću stoji iza datih odgovora. Darivanje krvi ne treba da bude odraz samo želje da se pomogne drugima, već i svijesti o potencijalnim rizicima primjene date krvi. Osoba koja želi da darivanjem krvi pomogne drugima mora biti sigurna da ovim činom neće ugroziti onoga kome želi da pomogne. Ova sigurnost se postiže edukacijom i samoisključivanjem u slučaju postojanja rizičnih stanja i ponašanja kao i iskrenim odgovorima na pitanja pri ljekarskom pregledu.

2. Određivanje hemoglobina i krvne grupe

Medicinski tehničar /ka će iz kapi krvi uzetoj iz Vašeg prsta odrediti nivo hemoglobina i krvnu grupu

3. Pregled davaoca

Nakon određivanja hemoglobina slijedi ljekarski pregled. Ljekar će Vam izmjeriti krvni pritisak i uzeti anamnezu, te procijeniti da li možete darivati krv.

4. Darivanje krvi

Medicinski tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu.

5. Zahvalni obrok

Nakon darivanja krvi zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sljedeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno. Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbjegavati teži fizički rad ili vježbe kao što su podizanje tereta najmanje 4 sata poslije darivanja krvi. Izbjegavati žurbu, pušenje bar 2 sata, alkohol bar 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrijane prostorije. Tog dana ne kretati kao vozač na dug i naporan put niti obavljati rizičan posao (npr.penjanje, rad na skeli i sl.).Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno