Ljudi

Nagrada Zenice ove godine dr. Ibrahimu Ceri

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nagrada Zenice ove godine dr. Ibrahimu Ceri- Ove godine Nagrada Zenice će pripasti dr. Ibrahimu Ceri, a novčani iznos ove nagrade iznosi 2.500 KM. Ocjenivački sud je uz svoj prijedlog Gradskom vijeću, koji je na 31. sjednici usvojio ovaj prijedlog u sklopu svih nagrada, isti obrazložio:

dr. Ibrahim Cero

Prim. dr. Ibrahim Cero rođen je u Gornjem Vakufu 1957. godine. Osnovno obrazovanje stiče u Vitezu. Gimnaziju završava u Travniku, a Medicinski fakultet u Sarajevu 1980. godine. Nakon okončanja studija počinje ljekarska karijera dr. Cere u Domu zdravlja Zenica. 1984. godine započinje specijalizaciju iz Opšte hirurgije koju okončava 1988. godine u Sarajevu.

Često dr. Cero s ponosom i zahvalnošću zna reći da je humanost, ljekarsku etiku i hiruršku vještinu učio od bardova zeničke i bh. hirurgije: dr. Asima Delibašića, dr. Zlatana Curića, dr. Voje Milosevića, dr. Danila Okiljevića, dr. Alije Smajlovića, dr. Adema Hadžića, dr. Ferida Fetahagića, dr. Boška Kukolja i dr. Sahiba Muminagića, te da je u pristupu mlađim generacijama i sam uvijek nastojao raditi i činiti onako kako su ga učile njegove starije cijenjene kolege.

Bez skromnosti valja ustvrditi da je dr. Cero zavjetovan tom cilju, to i postizao. Uoči i početkom agresije na BiH, učestvuje u organizaciji i radu ratnih bolnica u Visokom, Zavidovićima, Gornjem Vakufu, Bugojnu, a kasnije i na Nišičkom ratištu i u Mostaru. Tu se posebno izdvaja odlazak putem spasa preko Grepka hirurške ekipe iz zeničke bolnice u opkoljeno Goražde u septembru 1992., a za što je nagrađen priznanjem i zahvalnicom organizatora otpora u Goraždu. Ratna 1993. ga vodi u ratnu bolnicu u Suhodolu na Igmansko-Hadžićko ratište. Krajem 1993. godine postavljen je za načelnika Službe za hirurške bolesti u matičnoj bolnici Zenica. Pred kraj rata dr. Senail Sivro započinje procedure iz laparoskopije na Internom odjelu zeničke bolnice. Prelaskom laparoskopske opreme na Službu za hirurške bolesti, dr. Cero s kolegama počinje da razvija laparoskopsku hirurgiju u zeničkoj bolnici.

Taj rad se posebno intenzivira po njegovom povratku iz SAD-a 1997. godine kad s kolegama dr. Granovom i rahmetli prof dr. Mešićem provodi edukaciju iz laparoskopske hirurgije. Svoje hirurško znanje širi boraveći na klinikama u Ljubljani, Rimu, Beogradu, Veroni, Hamburgu, Berlinu, Tokiju, Cirihu, Zagrebu, Pragu, te mnogim drugim, što je rezultiralo njegovim članstvom u Evropskoj asocijaciji endoskopskih hirurga. Osim razvoja laparoskopske hirurgije, on sa saradnicima razvija i Odjel za vaskularnu hirurgiju kao i zaseban odjel za hirurgiju dojke. P

Pored ovih aktivnosti, aktivno se angažuje u organizaciji i uspostavljanju Udruženja hirurga Federacije BiH, a za što mu je dodijeljena povelja Udruženja.

31.12.2021. godine sa sticanjem zakonskih pretpostavki za mirovinu, nakon proteka preko 40 godina radne aktivnosti u humanoj misiji liječnika, kao i nakon desetina hiljada pruženih usluga građanima BiH, dr. Cero tek privremeno i administrativno odlazi u penziju. Za svoj humani rad dr. Ceru proglašavaju i počasnim građaninom općine Vitez. Božijom voljom, odlazak u mirovinu nije istovremeno i kraj humanog ljekarskog pregnuća dr. Cere. U dobrom zdravlju i stručnoj kreposti, s kolegama hirurzima i dalje nastavlja svoj rad, pa je na usluzi ljudima kojima on može biti od pomoći. Dr. Cero će reći da mu je najveće priznanje topla riječ i pogled njegovih pacijenata koje susreće u svakodnevnom životu, a da posebnu zahvalnost za svoje uspjehe ima uputiti porodici koja je našla razumijevanja za njegovu posvećenost profesiji doktora u službi bolesnom čovjeku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno