Kultura

(Nad)realno sa Nezirom Šukalo u BNP

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

(NAD)REALNO S NEZIROM ŠUKALO PREMIJERNO NA VELIKOJ SCENI BNP-a – U srijedu, 1.4. na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će premijerno izvedena predstava (Nad)realno s Nezirom Šukalo, za koju autorstvo i režiju potpisuje Robert krajinović, član glumačkog ansambla BNP-a Zenica. Ova komedija nastala je kao svojevrsna parodija na društvenu stvarnost u kojoj vidimo likove koji su dio naše svakodnevnice servirane putem različitih vidova medija. 

Autor i reditelj predstave ističe da “ucijeloj toj sasvim intimnoj priči, kojoj je prethodilo veliko i ozbiljno istraživanje, izabrao sam duhovitost i parodiju kao glavna sredstva prilikom stvaranja ove predstave, jer, na kraju krajeva, umjetniku ništa drugo i ne preostaje nego da se bori da ne klone duhom. Kao što kaže Friedrich Nietzsche: „UMJETNOST NAM POMAŽE DA NE UMREMO OD SUROVE REALNOSTI.“
Predstava je nastala u saradnji sa Međunarodnom kulturnom manifestacijom Zeničko proljeće, uloge u predstavi tumače Robert Krajinović, Selma Čosić i Zlatan Školjić. Kreiranje scenografije radio je Mensur Begičević, dok je saradnica za kostimografiju Ena Begičević.
Predstava će premijernu izvedbu imati u srijedu, 1.4. u 19:30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a prva repriza je u četvrtak, 2.4.
BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA
XX MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA „ZENIČKO PROLJEĆE“

Robert Krajinović
(Nad)REALNO sa Nezirom Šukalo

Režija: ROBERT KRAJINOVIĆ
Scenografija: MENSUR BEGIČEVIĆ
Kostimografija: ENA BEGIČEVIĆ
Izbor muzike i videomaterijala: ROBERT KRAJINOVIĆ
Izvršna producentica: SANDRA IKANOVIĆ
Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Podjela uloga
Apsolventica glume, Nezira Šukalo: SELMA ĆOSIĆ
Glumac I, Šefik Krkanić, Šejla Toljaga, Kontuzije: ROBERT KRAJINOVIĆ
Glumac II, Hamo, Teletabo, Marinko Prce – Speedy: ZLATAN ŠKOLJIĆ
Glasovi iz Off-a: ROBERT KRAJINOVIĆ, SELMA ĆOSIĆ, ZLATAN ŠKOLJIĆ

RIJEČ AUTORA DRAMSKOG TEKSTA I REDITELJA PREDSTAVE

„Primitivizmu i rohanluku nigdje kraja!“
Svakodnevno se i na svakom koraku u to uvjeravamo i takve primjere srećemo na raznim TV-stanicama sa jeftinim i zaglupljujućim emisijama bez trunke pameti, znanja i pristojnosti; zatim na raznim internetskim portalima prepunim senzacionalističkih, ispraznih i vulgarnih priloga i nepotrebnih informacija itd. Glavni akteri u medijima su, uglavnom, osobe koje nemaju ništa pametno reći, ljudi bez znanja i zvanja, koji nasilu žele postati javne osobe i maltretiraju nas svojim bolesnim ambicijama, nekulturnim ponašanjem i neznanjem. I zato ovdje ne mogu a da ne citiram nekadašnjeg osnivača i vođu rock benda „Azra“, Branimira Johnnyja Štulića, koji u jednoj svojoj pjesmi kaže: „UKUS JE KARAKTER, A KARAKTER SUDBINA, PA ŠTA ĆU JA U SVEMU TOME HTIO BIH DA ZNAM?“
Upravo iz moralnih, estetskih i umjetničkih poriva upustio sam se u ovu nimalo zahvalnu avanturu da, praveći ovu predstavu sa mojim kolegama, progovorim, tačnije – zavapim o društvenoj zbilji koja nas okružuje. U cijeloj toj sasvim intimnoj priči, kojoj je prethodilo veliko i ozbiljno istraživanje, izabrao sam duhovitost i parodiju kao glavna sredstva prilikom stvaranja ove predstave, jer, na kraju krajeva, umjetniku ništa drugo i ne preostaje nego da se bori da ne klone duhom. Kao što kaže Friedrich Nietzsche: „UMJETNOST NAM POMAŽE DA NE UMREMO OD SUROVE REALNOSTI.“
Radeći ovu predstavu, moji suradnici i ja smo se osjećali bar malo okrepljeni, zdraviji i dostojanstveniji u ovom našem medijskom bućkurišu koji nas svakodnevno zaglupljuje i truje. Nadam se da će i publika gledajući našu predstavu osjetiti bar nešto od te ljekovitosti duha teatra.
Robert Krajinović

IMG 1456

plakat web777



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno