Sudske klupe

Na upit Zenicabloga: MUP ZDK provodi unutrašnju kontrolu i provjere navoda gradonačelnika Fuada Kasumovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća Zenice, početkom januara, gradonačelnik Fuad Kasumović iznio tvrdnje i ozbiljne optužbe na postupanje određenih policijskih službenika, portal Zenicablog je zatražio očitovanje institucija koje je Kasumović “prozvao” u svom obraćanju.

Podsjećamo, gradonačelnik je naveo da mu se tokom saslušanje u SIPA-i obratio visoki zvaničnik ove Državne agencije navodima o “unutarbošnjačkom sukobu”, dok mu je u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave Zenica, osim neadekvatnog i za zdravlje lošeg smještaja, policijski zvaničnik “očigledno van radnog vremena i rasporeda” ponudio “nagodbu” po kojoj on (Kasumović) treba da odstupi s mjesta gradonačelnika, te zauzvrat dobije “neko mjesto u Sarajevu”. Po Kasumovićevim navodima to je ponuda koju je neimenovani policijski zvaničnik izrekao “u ime SDA”.

Zatražili smo očitovanje SIPA-e, Tužilaštva ZDK, u čijoj nadležnosti je Kasumović bio prije izricanja pritvora do 30 dana, te samog MUP-a ZDK, u čijim prostorijama se dogodio jedan od dva “zanimljiva susreta”.

Do zaključenmja ovog članka, 31.01., 16 sati, odgovor iz SIPA-e nismo dobili, dok nam se maloprije javio MUP ZDK sa odgovorom u čijem potpisu je Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK.

– U vezi Vašeg upita kojim ste tražili stav Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u pogledu navoda gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, da je tokom boravka u pritvorskim prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, zbog nehumanih uvjeta dobio upalu pluća, te da mu je tokom boravka u pritvorskim prostorijama prišao jedan od policajaca, koji nije bio na dužnosti, i koji mu je prenio neke poruke od strane određenih političkih krugova, obavještavamo Vas o sljedećem:

– vezano za iznesene navode navode službenici Jedinice za profesionalne standarde su izvršili reviziju postupka zadržavanja lica Kasumović Fuada u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I,
– nakon izvršene revizije otvorena je unutrašnja istraga sa ciljem provjere svih navoda, koja se još uvijek sprovodi paralelno sa radnjama koje se poduzimaju u okviru istrage koju po ovom predmetu provodi Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona,
– po okončanju naznačenih aktivnosti moći ćemo potvrditi više informacija koje se tiču provjera vršenih u okviru premetnog postupanja i otvorene unutrašnje istrage.

Iz Tužilaštva ZDK nam je odgovoreno:
U vezi Va5eg upita, zaprimljen dana 04.01.2022. godine, u kom troiite do Vam se dostavi informacija da li će se ovo Tužiteljstvo očitovoti o navodima gradonbačelnika Zenica Fuada Kasumovića, osumnjičenog u predmetu koji se vodi pred ovim Tužiteljstvom, obavještavamo Vas o slijedećem: Tužiteljstvo u predmetu “Zenicatrans” poduzima mjere i radnje u skladu sa zakonskim propisima. U cilju zaštite daljeg toka istrage ne možemo davati informacije o daljim mjerama i radnjama koje će se poduzimati u konkretnom predmetu, a javnost će o ishodu postupka biti blagovremeno obavještena.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno