Kultura

Na UNZE-u otvorena likovna izložba ‘Stara Bosna’ povodom Dana nezavisnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart Pravni fakultet Univerziteta u Zenici danas je nastavio obilježavati i likovnom izložbom “Stara Bosna” iz fundusa Galerije “Preporod” Zenica, a koju je svečano otvorio rektor zeničkog univerziteta Jusuf Duraković.

On je u kratkom obraćanju odao priznanje Pravnom fakultetu zbog tradicije obilježavanja ovog značajnog datuma u historiji BiH, za koju je kazao da se nalazi u najtežem položaju od proglašenja nezavisnosti, prije 30 godina.

Profesor Pravnog fakulteta Dževad Drino podsjetio je kako je, nakon referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, Paralment BiH 6. marta iste godine prihvatio rezultate referenduma, na koji je izašlo 2.073.568 glasača, od kojih je 99,7 posto dalo glas za nezavisnost BiH.

– Tada smo prvi put vidjeli da se oružjem sprječava građanima da olovkom zaokruže referendumski odgovor po svojoj slobodnoj volji – i vidjeli da je i olovka moćno oružje. Time je naša zemlja započela novu epohu svoga razvitka – nakon banovine pa kraljevstva u srednjevjekovlju, 415 godina osmanske vlasti, 40 godina Austro-Ugarske, 23 godine kraljevine i 47 godina socijalističke Jugoslavije – napomenuo je Drino.

Podvukao je kako danas, u ozračju “rađanja novog fašizma i agresije na nezavisnost Ukrajine, podsjećamo, mada je međunarodna zajednica prihvatila disoluciju bivše Jugoslavije, da je BiH svoju nezavisnost dobila u uslovima agresije i oružanog otpora”.

– Upravo zato, zahvaljujući Galeriji “Preporod” Zenica, nakon olovke i oružanog otpora, danas se domovina brani potvrdom ljudskih prava, osudom svake vrste agresije – ali, evo i ljepotom, brani se umjetnošću – podvukao je.

Rukovoditeljica Galerije “Preporod” Amna Sofić istakla je kako su, iz svog bogatog fundusa od 122 slike, ovom prilikom predstavili 21 sliku, od isto toliko autora iz različitih krajeva BiH. Slike su, napominje, nastale na “devet likovnih kolonija”, koje Galerija “Preporod” organizira povodom obilježavanja objave Povelje Kulina bana.

– Svaka slika ima svoju priču. Ja to kažem – bosanskohercegovačku priču. Svaka pokazuje djelić BiH; dio tradicije; dio raznolikosti…Zato je ova izložba vrlo interesantna, jer baš pokazuje BiH u malom. Dio historije možete vidjeti na ovim slikama – mišljenja je Sofić.

Osim likovne izložbe slika, koju će zainteresirani u holu Pravnog fakulteta Zenica moći pogledati narednih sedam dana, u sklopu centralne proslave Dana nezavisnosti na UNZE-u, danas je održana i studentska debata debatnog kluba tog fakulteta o temi “Otići ili ostati u BiH”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno