Info

Na tržištu nedostaje školovanih obućara

Na tržištu nedostaje školovanih obućara
Na tržištu nedostaje školovanih obućara
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na tržištu nedostaje školovanih obućara- Iz dvije prijedorske tvornice obuće, poručili su nadležnim ministarstvima, ali i lokalnoj zajednici, da umjesto dosadašnjih praznih priča, konkretnim aktivnostima porade na uspostavljanju takvog obrazovnog sustava kojim će privreda dobiti profile radnika koji su joj prijeko potrebni, kao i na uspostavljanju vrijednosti da nije sramota raditi u proizvodnim djelatnostima.

Zaposleni u tvornicama “Nova Ivančica” iz Kozarca i “Nuti due” iz naselja Rasavci za inozemne kompanije proizvode gornje, odnosno donje dijelove obuće. Međutim, u nedostatku školovanih obućara, ova poduzeća pribjegavaju prekvalifikaciji osoba koje su se obrazovale za druga zanimanja kako bi dobili bar obučene radnike koji su im potrebni.

Kroz jedan prekvalificirani ciklus, koji traje više mjeseci uključeno je oko 100 osoba koja se nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje i koji izraze želju za prekvalifikacijom, ali ih se u radni odnos primi oko 25, jer mnogi tijekom obučavanja odustaju, a neki koji ostanu do kraja ciklusa ocjene da je taj posao za njih pretežak.

Prema riječima odgovornih iz ove dvije tvornice, na prekvalifikaciju se prijavljuju osobe različitih zanimanja, od NK-a i PK-a radnika do fakultetski obrazovanih i ističu da je najviše onih sa srednjom stručnom spremom.

Među njima najviše bude frizera.

“Jedne godine sam rekao da imamo najjači frizerski salon u Europi, jer smo imali 146 radnica ili veliku većinu zaposlenih koji su prije prekvalifikacije završile frizerski zanat. Međutim, iako je takva situacija, škola uporno i dalje obrazuje ovo zanimanje”, izjavio je za agenciju Anadoliju direktor Tvornice obuće “Nova Ivančica”, Zoran Banjac.

Dodao je da sa sadašnjim priučenim obućarima uspijevaju odraditi sadašnje poslove, ali je naglasio da su im i sada, a pogotovo za dalji razvoj poduzeća, potrebni školovani obućari, majstori i kadrovi s fakultetskom spremom.

Osim što se u tvornicama moraju oslanjati na obučene obućare, suočeni su i s problemom da određeni broj primljenih radnika ne mogu ispuniti zadatu normu.

Takve radnike, kao i one novoprimljene, nastoje stimulirati kroz isplatu plaća, koje nisu niže od 400 KM.

Među novoprimljenim radnicama u “Novoj Ivančici” je i Suzana Tadić, koja je sa završenom gimnazijom više godina bila na evidenciji zavoda za zapošljavanje.

“Prijavila sam se na objavljeni oglas ove tvornice, oni su me pozvali i evo me sad radim. Ovdje sam 3 mjeseca i lakše mi je i bolje nego na drugim mjestima, gdje sam radila na određeno vrijeme. Zasad sam zadovoljna i trudim se da što bolje odradim svoj posao”, kazala je ona.

Njena kolegica Nada Bešić je 10 godina u ovoj tvornici i jedna je od rijetkih školovanih obućara.

“Sigurno je da ne bih bila ovdje da nisam zadovoljna uvjetima u kojima radim i svim onim iz radnog odnosa, naglasila je ona.

U prijedorskim tvornicama obuće trenutno je zaposleno 315 radnika i to u “Novoj Ivančici” 185, od kojih je 160 obućara, a 25 radnika zaposleno je na šivanju presvlaka za automobilska sjedišta, dok u “Nuti due” radi 130 radnika.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno