Info

Na šta je BiH trošila novac u 2016?

Na šta je Bosna i Hercegovina trošila novac u 2016
Na šta je Bosna i Hercegovina trošila novac u 2016
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na šta je BiH trošila novac u 2016?- Bosanskohercegovačke institucije mogu se ”pohvaliti” dugim spiskom interesantnih troškova u godini na izmaku. O zanimljivim izvodima iz javnih nabavki mogli ste čitati svakodnevno, a neke stavke ipak se izdvojile.

Nije više nikakva vijest da u Bosnu i Hercegovinu stiže neko novo luksuzno vozilo na dispoziciju nekom od ovdašnjih funkcionera. Pažnju sve rjeđe obraćamo i na stotine hiljada maraka koje država troši na pranje i održavanje ”divljih zvijeri” iz svojih voznih parkova. Kao da je novac u tako velikim iznosima ovdje prežaljen, pa ljude mnogo više ”vesele” vijesti o manjim, često teško shvatljivim kupovinama.

Tako smo prije nekoliko mjeseci svjedočili kupovini daljinskog upravljača za rampu ispred zgrade Predsjedništva BiH, a ista institucija najčešće je postujući zakone, javnost informisala o nabavkama koje su potom često znale biti izvrgnute ruglu.

Posebno su se građani ove zemlje bunili na vijest o svečanom otvorenju trotoara ispred zgrade Predsjedništva. Nije poznato da li je i koliko novca utrošenju na ceremoniju, ali ranije je saopćeno da je za adaptaciju pločnika izdvojeno cijelih 360.000 maraka.

Organizacija službenih putovanja i kupovina avio-karata Predsjedništvo je koštala 274.000,00 KM. Na zamjenu sigurnosne brave potrošeno 1.500 KM, dok je na “Ćilime i staze sa držačima” potrošeno 49.600,00 KM. Stolnjaci sa nadstolnjakom i salvetom su plaćeni 800,00 KM, a lusteri 1.700, 00 KM. Audio – video oprema za potrebe održavanja sastanaka i konferencija za medije je koštala 35.000,00 KM.

Dodikov kabinet za nabavku cvijeća više od dvadeset hiljada maraka
Kabinet Predsjednika bh. entiteta Republika Srpska u protekloj godini na nabavku cvijeća i cvijetnih aranžmana potrošio je čitave 23.000 maraka, dok je ista institucija za nabavku odlikovanja potrošila 115.000 maraka.

Narodna skupština eniteta Republika Srpska u 2016. godini izdvojila je 35.000 maraka za nabavku ženske i muške službene odjeće. a svježa su sjećanja na pepeljaru koju je Vlada RS-a 2015. godine platila 1.200 maraka, kantu na koju je potrošeno 1.700 maraka ili ručak od 230 KM za Vladu Unsko-sanskog kantona.

Grad Mostar u protekloj godini je za nabavku polica za pisarnu i namještaja za čajnu kuhinju potrošio 6.000 maraka dok je ista institucija jednak iznos potrošila i za izradu i postavljanje svjetleće reklame – putem direktnog sporazuma. Grad je na nabavku dodatne opreme za jedno terensko vozilo također izdvojio 6.000 maraka.

Parlamentarna skupština BiH je na nabavku info pultova potrošila skoro 10.000 maraka, a na aplikativno rješenje za info pultove dodatnih 5.000. Trošilo se i na hotelski smještaj, nabavku računarske opreme, licenciranih programa za kompjutere, telefonske račune, osiguranja radnika i vozila, seminare, avionske karte, automobile i sve što uz njih ide, edukaciju…

O javnim nabavkama nedavno smo u programu N1 televizije razgovarali s Mervanom Miraščijom, projekt menadžerom Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

“Mnogo je slučajeva poput nabavke vozila za Općinu Goražde kada se kupilo vozilo malo ispod 50.000 KM, što je donji prag, jer se preko 50.000 objavljuju i to je prošlo bez uvida javnosti. Zatim tu je i modernizacija Univerziteta na Palama, nabavka od 10 miliona KM, a odgovor Ministarstva prosvjete RS-a je bio da se ponuđač koji našim sredstvima modernizuje se protivi dostavljanju postupaka. Tu je i nabavka kompjuterske opreme za Ministarsvo sigurnosti ili nabavka automobila Parlamentarne skupštine,”, rekao je Miraščija.

Dok broj siromašnih u Bosni i Hercegovini raste, dok kolone mladih i obrazovanih ljudi napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom u uređenim zemljama, ovdašnje vlasti kao da se utrkuju ko će potrošiti više novca u, prema sudu javnosti, trivijalne namjene.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno