Zenica

Na Smetovima se obučava nova generacija izviđača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savez izviđača grada Zenica organizator je 23. zimovanja djece i omladine grada Zenice i svojih članova na izletištu Smetovi. Ekipa Oslobođenja posjetila je Dom radioamatera i izviđača i Planinarski dom Željezare, u kojima je smješteno 48 učesnika zimovanja u drugoj smjeni.

BROJNE RADIONICE

Starješina smjene Lejla Sarajlić Fejzić kaže nam da u Domu izviđača boravi 17 učesnika, a u planinarskom domu 31. Sa njima su još načelnica i sedam vodnika.

– Nismo ni mi očekivali ovoliko interesovanje za zimovanje. Članstvo u Savezu izviđača se povećalo u zadnje vrijeme, ističe Sarajlić Fejzić.

Načelnica druge smjene, 22-godišnja Sara Softić govori da su aktivnosti za djecu bile uglavnom zabavnog karaktera, da su se bavili izviđanjem, učili čvorove, radili prvu pomoć, pričali o prijateljstvu, poštovanju, te naučili još jednu važnu lekciju. Naime, budući da su djeca kasnila, naučila su kako trebaju prvenstveno da poštuju sebe i dogovor. Izviđački pozdrav govori da stariji čuvaju mlade, a mladi poštuju starije.

– Imali smo radionicu o minama, gdje su predavanje održali pripadnici EUFOR-a. Djeca su pokazala veliko interesovanje i imala dosta interakcije sa deminerima. Naučili smo neke nove stvari i ponovili ono što smo znali. Atmosfera je dosta opuštena, mislim da ćemo svi ponijeti lijepo iskustvo sa zimovanja, priča Sara Softić, koja je u izviđačima sa prekidima od 2009. godine.

Evel Muharemović 18-godišnji je član Odreda Zmajevac Zenica i ima svoje jato Vjeverice, koje broji 25 članova. Član SIGZ-a je već osam godina, a na Smetovima je ove godine vodnik. Pojašnjava kako je vodnik odgovorna osoba koja brine za 16 djece poletaraca i pčelica, da mora paziti na njih, na njihovu higijenu, da se ne prehlade…

Sedamnaestogodišnja Hatidža Smriko na zimovanju je pomoćnik načelnika. Išla je na izviđačka ljetovanja na Boračkom jezeru. Glavni cilj druženja je da se uljepša odmor djece, da im bude zanimljivo, te da nešto nauče.

– Učimo jedni od drugih, družimo se, pomažemo. Učimo neke stvari poput čvorologije, pravljenja brodova od papira, takmičimo se u pravljenju crtanih likova, sankamo se, grudvamo, pravimo Snješka… I ja sam u Odredu Zmajevac, kaže Hatidža.

Jedanaestogodišnja Ajna Ahmetspahić u izviđačima je 15 mjeseci. Ovo joj je drugo zimovanje na Smetovima, gdje joj je, tvrdi, prelijepo jer pored obaveza i radionica, ima dovoljno vremena za igranje na snijegu.

– Pravili smo od plastelina stvari, origami, imali smo razna takmičenja. Zaista uživamo, priča Ajna.

DJECA I VOĐE

Godinu mlađi skaut Adnan Alihodžić je prvi put na zimovanju. Najviše voli sankanje, ali napominje i da je hrana koju pravi čika Jasko vrhunska.

Učesnici druge smjene zimovanja bili su: Sandi Žepačkić, Ilma Fazlić, Mateo Rosić, Hana Bajramović, Iman Čago, Kerim Bašić, Dženan Bungurač, Tea Hercegovac, Ajla Biloglavić, Gabrijela Kustura, Elma Husanović, Hena Đubo, Zerina Kovač, Medina Kargić, Azhar Amhetspahić, Ema Petrović, Davor Drašković, Inda Rizvanović, Kaima Hasić, Đena Hasanica, Lana Selimović, Erik Zovko, Ajna Rihić, Najla Hadžić, Nolan Šišić, Nejra Patković, Sajra Bektaš, Iman Alić, Faris Bašić, Ismar Hrustić, Tarik Kadrić, Tarik Lutvikadić, Tea Žepačkić, Klara Majstorović, Ajna Ahmetspahić, Vedran Marunović, Alma Osmanbegović, Emir Zadić, Lana Kabil, Lana Kuprić, Iman Podojak, Asja Mehičić, Kaan Bekto, Kenan Fejzić, Farah Čengić, Vedad Kadrić, Elena Zovko i Norel Šišić. Sa njima su bili starješina smjene Lejla Sarajlić Fejzić, načelnica smjene Sara Softić, pomoćnici Harun Halač, Emela Muslić i Hatidža Smriko, te vodnici Boris Drašković, Toni Žepačkić, Davud Malkoč i Evel Muharemović.

Tekst: Mirza Dajić/oslobođenje

Foto: Muhamed Tunović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno