Nesreće

Na putevima BIH lani 249 poginulih

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nedavna pogibija tri djevojke u saobraćajnoj nesreći kod Foče, kada je povrijeđeno još 13 putnika, nažalost u skladu je s podacima Svjetske zdravstvene organizacije da BiH ima najsmrtonosnije puteve na Balkanu. Prema tim podacima, godišnja stopa smrtnosti na putevima u našoj zemlji skoro četiri puta je viša od one u Njemačkoj.

U prilog ovim tvrdnjama govore i podaci iz Federalne uprave policije (FUP) i MUP-a RS, koji su dostavljeni na upit “Dnevnom avazu“, da je u ukupno 33.658 saobraćajnih nesreća u 2014., od kojih je čak 25.077 njih bilo u FBiH, poginulo 249 osoba!

Od tog broja, živote u RS na cestama je izgubila 131, a u FBiH 118 osoba, među kojima i troje djece. U broj poginulih u Federaciji ubrojani su smrtno stradali do septembra prošle godine, pa se pretpostavlja da je broj žrtava i veći. Među poginulima u saobraćajnim nesrećama u FBiH najviše je vozača, njih 68, zatim putnika, kojih je 25, koliko je i poginulih pješaka.

Posebno je zabrinjavajuće što su, primjerice, u Kantonu Sarajevo do septembra prošle godine evidentirane 7.953 saobraćajne nesreće u kojima je poginulo 15 osoba, od kojih su osam pješaci. Prema podacima FUP-a, u saobraćajnim nesrećama lani je u Federaciji ukupno povrijeđeno 5.009 osoba. Među njima je 408 djece.

Kao razlozi saobraćajnih nesreća uglavnom se navode neprilagođena brzina, loši uvjeti na bh. cestama te vožnja u alkoholiziranom stanju.

Načelnik Jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja u MUP-u RS Goran Šmitran kazao je za „Avaz“ da su u nesrećama u RS osim poginulih i teško povrijeđene 632, a lakše 2.392 osobe.

– U 68 saobraćajnih nesreća u kojima su osobe poginule uzrok je bila neprilagođena brzina i taj trend bilježi povećanje u odnosu na godinu ranije. Kada je riječ o alkoholu kao uzroku nezgoda, taj trend smanjen je za 5,6 posto zahvaljujući našim redovnim akcijama – kazao je Šmitran.

33.658 saobraćajnih nesreća bilo ukupno u BiH

4 saobraćajne nesreće svakog sata u BiH

131 osoba poginula na putevima u RS

118 u Federaciji

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/158407/sokantno-lani-je-249-osoba-smrt-stigla-na-bh-cestama#sthash.3S1b5wpS.dpuf



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno