Biznis

Na popisu blokiranih računa i neke stare općine i mjesne zajednice: “Mi ni nemamo račun”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je 1. februara novi izvještaj o blokiranim računima, a na popisu se nalazi i nekoliko općina i mjesnih zajednica.

Tako se u objavljenoj tabeli, u rubrici “naziv poslovnog subjekta”, može pročitati da je račun blokiran Općini Čelić, kao i dva računa Općine Breza.

Naveden je i račun Općinskog vijeća Cazin, no 2017. godine je Općina Cazin “postala” Grad Cazin. Tu se nalazi i Općina Mostar Zapad, koja od 2004. godine ne postoji kao općina nakon što je šest općina ujedinjeno u Grad Mostar.

Prema spisku Centralne banke BiH, blokirani su računi i 13 mjesnih zajednica, i to Ibrići u Srebreniku, Lovnica, Alibegovci, Šturlić, Otoka-Centar, Ljusina, Popovi u Bijeljini, Puškovac, Lopare, Gornja Radnja, Gornji Buletić, Ravnice te šest računa Mjesne zajednice Bužim.

Dejan Vuković, predsjednik Mjesne zajednice Popovi u Bijeljini, bio je začuđen da imaju blokiran račun jer mjesna zajednica zapravo nema račun.

– Mi nismo pravno lice od 2008. godine. Od tada je imovina mjesnih zajednica prešla na općine i gradove i ukinuti su računi. To što je na spisku koji objavljuje Centralna banka BiH je možda nešto od ranije – dodao je Vuković.

Zanimalo nas je zbog čega su blokirani računi općina i da li sada imaju problema s funkcioniranjem i izvršavanjem usluga.

Vedad Jusić, načelnik Općine Breza, kazao je da nije ugroženo funkcioniranje Općine, te da imaju redovni račun koji je otvoren, a da su blokirani vjerovatno neki podračuni zbog izvršnih sudskih presuda iz ranijeg perioda.

– Svake godine se u budžetu planiraju sredstva za izmirenje ranijih obaveza i banka ih odmah povlači. U pitanju su različite vrste presuda, za izvođače radova, zbog ujeda pasa, eksproprijacije, imovinsko-pravnih odnosa. To je posljednjih 20 godina praksa, siguran sam u svim općinama, da postoje ti postupci, izvršne presude – dodao je Jusić.

Naknadno nam je iz Općine Breza rečeno da su provjerili još jednom i da oni nemaju blokiranih računa, odnosno da su se greškom našli na spisku i da su navedeni pogrešni ID brojevi.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno