Biznis

Koliko se u Federaciji BiH godišnje proizvede konzumne ribe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine postoje 23 ribogojilišta, a godišnja prosječna proizvodnja konzumne ribe u FBiH iznosi oko 2.000 tona.

Kako su istakli, kapaciteti ribogojilišta u Federaciji BiH iznose oko 800 tona, a godišnja proizvodnja u 2021. godini slatkovodne ribe bila je oko 2.273 tone, a morske ribe oko 135 tona.

– U proizvodnji pastrmke za potrebe poribljavanja otvorenih voda u 2021. godini ukupno je proizvedeno oko tri miliona jedinki mlađe pastrmke, od čega najveći udio (oko 80 posto) zauzima mlađu potočnu pastrmku (oko 2,5 miliona), a manjim dijelom mlađe mekousne pastrmke (300.000), glavatice (300.000) i mladice (300.000) – kazali su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U FBiH u ribnjacima se uzgajaju: pastrmka, šaran, zlatovčica, glavatica i lipljan (slatkovodne) i lubin i orada (morske). Najzastupljenija slatkovodna riba je pastrmka, a morska lubin i orada.

– U skladu s Programom novčanih potpora poticaj za proizvodnju konzumne ribe ostvaruje se za uzgoj slatkovodne ribe (pastrmka, šaran i lipljan) i morske ribe (lubin i orada) koje ujedno predstavljaju i najzastupljenije vrste ribe koje se uzgajaju u ribnjacima – ističu u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno