Kultura

Na najstarijem književnom konkursu u Srbiji – Priznanje za “Čudo u mahali Il Kortiž” Abida Jarića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Priznanje za “Čudo u mahali Il Kortiž” Abida Jarića – Zenički pisac Abid Jarić dobitnik je još jedne međunarodne književne nagrade. Žiri 62. nagradnog konkursa za radove sa jevrejskom tematikom kojeg organizuje Savez jevrejskih opština Srbije prošle sedmice je donio odluku o nagrađenim radovima za 2018. godinu, među kojima je kao otkupni rad nagrađena i Jarićeva priča “Čudo u mahali Il Kortiž”.

“Zaista mi imponuje biti dobitnik priznanja na ovom konkursu, te da se i moje ime našlo u konkurenciji sa upečatljivim književnim i kritičarskim bardovima kao što su nagrađene Anna Maria Grunfelder, iz Zagreba („Gdje je ostalo židovsko bogatstvo? Opljačkano, iznuđeno – u službi obnove zemlje“) te glumica Eva Ras iz Beograda („Galaktička Jevrejka“), kao i ostali nagrađeni Aron Albahari iz Beograda, Miloš Damjanović iz Kosovske Mitrovice i Radovan Sremac iz Šida”, kazao nam je Jarić, po prijemu obavijesti da je njegova priča nagrađena.

Inače, ovo je najstariji književni konkurs u Srbiji, koji je na incijativu predsjednika tadašnjeg Saveza jevrejskih opština Jugoslavije, dr. Alberta Vajsa, ustanovljen 1954. godine i u kontinuitetu traje i danas. Laureati i članovi žirija do sada su bili brojni znameniti ljudi iz javnog života, kulture, nauke, književnosti, a ovogodišnji žiri su činili referentni umjetnici i književni kritičari prof.dr. Milan Ristović, Bogdan A. Popović i Filip David.

Konkurs se odnosi na radove sa jevrejskom tematikom iz oblasti nauke, historije, književnosti, umjetnosti, memoarske građe i Holokausta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno