Info

Na listi čekanja 1.771 pacijent u FBiH: Najviše oboljelih od karcinoma, na drugom mjestu srčani bolesnici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Broj pacijenata na listama čekanja je u stalnom porastu. Zaključno sa 8. mjesecom na listama čekanja je 1.771 pacijent od čega se najveći broj odnosi na liječenje malignih oboljenja (800 pacijenata), liječenje multiple skleroze (191 pacijent), hepatitis C (28 pacijenata), chronova bolest (4 pacijenta) i kardiologija i kardiohirurgija (748 pacijenata), rečeno je za N1 u Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH.

“Nažalost broj pacijenta kojima su potrebni lijekovi i usluge koji se finansiraju iz sredstava fonda solidarnosti je u stalnom porastu. Ovo je naročito izraženo kod malignih oboljenja. Ilustracije radi navodimo da je u 2020. godini liječeno 11.964 pacijenata, u 2021. godini 12.197 pacijenta, u 2022. godini 13.317 pacijenata, a za prvih šest mjeseci 2023. godine čak 14.500 pacijenta. Prateći trend može se vidjeti da broj pacijenata kojima su potrebni lijekovi za liječenje malignih oboljenja godišnje raste 10%-15%. S obzirom da se radi o inovativnim terapijama troškovi liječenja su izrazito visoki i Federalni zavod nije u mogućnosti iz doprinosa finansirati sve potrebe”, istakli su iz ZZO FBiH.

Procjena je da bi bila potrebna dodatna sredstva u iznosu od 70 miliona KM za liječenje svih pacijenata, međutim ako se uzme u obzir porast broja pacijenta, dodaju iz Zavoda, stvarno potrebna sredstva su veća.

“Navedeni problem je potrebno što prije sistemski riješiti kroz utrvđivanje realnog iznosa finasniranja koje bi se usklađivalo svake godine u skladu sa potrebama. U protivnom problem liječenja pacijenata će biti i dalje prisutan”, upozoravaju.

Finansijskim planom Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2023. godinu planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 244,78 mil. KM, od čega za Federalni fond solidarnosti sredstva su planirana u iznosu od 239,81 mil. KM.

“U strukturi planiranih sredstava iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje planirana su 194 mil. KM, dok planirana sredstva iz Budžeta FBiH iznose 45,65 mil. KM i to: 32,5 mil. KM za fond solidarnosti, 2 mil. KM za liječenje povratnika iz FBiH u RS, 10 mil. KM za biomedicinski potpomognutu oplodnju i 150.000 KM za prevenciju i rano otkrivanje HIV pozitivnih osoba. Vlada Federacije BiH bi trebala izdvajati iz Budžeta FBiH za federalni fond solidarnosti sredstava u iznosu koji je propisan Zakonom o zdravstvenom osiguranju, odnosno u istom iznosu koliko federalni fond solidarnosti ostvaruje od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. Od osnivanja federalnog fonda solidarnosti tj. od 2002. godine, iz Budžeta Federacije BiH izdvajano je u prosjeku 22% od iznosa zakonske obaveze. U periodu od 2002 do 2022. godine, federalni fond solidarnosti je od doprinosa ostvario sredstva u ukupnom iznosu za ovaj period 2,07 milijardi KM, a iz Budžeta FBiH je izdvojeno ukupno 458 milona KM, iz čega proizilazi da je iz Budžeta FBiH doznačeno manje 1,61 milijardi KM. Federalni fond solidarnosti bi mogao uspješno poslovati i osigurati sve potrebne lijekove i usluge da se iz Budžeta FBiH izdvajaju sredstva u iznosu koji je Zakonom propisan”, kazali su iz ZZO.

Podsjetimo, danas je održan i sastanak predstavnika udruženja oboljelih od malignih oboljenja i Vlade FBiH. Predstavnici udruženja nisu bili peviše optimistični kazavši kako su iz Vlade poručili da će problme biti riješen rebalansom buždeta koji je planiran za početak oktobra.

Iz Vlade FBiH su saopštili kako je iskazana “apsolutna opredijeljenost da se problem sistemski riješi te da je naglašeno “da je od preuzimanja dužnosti u maju ove godine Vlada FBiH u prioritet uvrstila upravo rješavanje problema oboljelih od rijetkih, te malignih i drugih teških bolesti, a kojima je neophodno učiniti dostupnim potrebne terapije”.

“Ova Vlada je opredijeljena da rješava probleme, pa i ovaj koji postoji već 20 godina, a to potvrđuje i današnji sastanak. S jedne strane radi se na iznalaženju nedostajućih sredstava za ovu godinu, dok nam s druge predstoji i sistemsko rješavanje ovog problema. Vlada razmatra rebalans Budžeta FBiH za ovu godinu i jedan od razloga što on do sada nije ugledao svjetlo dana jeste taj da tražimo rješenja za osiguranje maksimalno mogućih finansijskih sredstava za Fond solidarnosti”, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

S ciljem iznalaženja sistemskih rješenja na sastanku je istaknuto da će Vlada formirati radnu grupu, čiji članovi će biti predstavnici resornih federalnih ministarstava zdravstva i finansija, a koji će zajedno sa udruženjima pacijenata korisnika usluga Fonda solidarnosti FBiH predložiti adekvatna rješenja za finansiranje njihovog liječenja u narednoj godini. Istovremeno će se raditi na iznalaženju i dugoročnijih rješenja za blagovremeno osiguravanje terapija oboljelima od najtežih bolesti, kao i na preveniranju i ranom otkrivanju teških bolesti.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno