Info

Na Balkan se vratilo 300 ekstremista

Na Balkan se vratilo 300 ekstremista
Na Balkan se vratilo 300 ekstremista
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Balkan se vratilo 300 ekstremista- Iz zemalja Zapadnog Balkana od 2012. godine na ratišta u Siriji i Iraku otišlo je 875 ekstremista od kojih se do sada vratilo 300, a trećina ih je optužena primjenom novih zakona, istaknuto je na današnjoj regionalnoj konferenciji Balkanske istraživačke mreže /Birn/ u Sarajevu.

Na konferenciji “Balkanski ekstremisti: radikalizacija i regrutovanje boraca za Siriju i Irak” predstavljeni su rezultati regionalnog istraživanja Birna u vezi sa odlascima na strana ratišta, kao i nastojanjima vlasti iz regiona da istraže i procesuiraju ove slučajeve.

Prema iznesenim podacima, 875 lica iz BiH, Albanije, Srbije, Makedonije i Crne Gore otišlo je u Siriju i Irak od 2012. godine, a najveći broj odlazaka na strana ratiša zabilježen je 2012. i 2013. godine.

Broj odlazaka smanjen je sredinom 2013. godine kada su usvojeni zakoni u kojima je definisano da odlazak na strano ratište predstavlja krivično djelo.

Zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Uroš Pena naveo je na konferenciji da za borbu protiv radikalizacije nije dovoljno samo krivično goniti lica koja su bila na stranim ratištima.

“Ako nemamo sveobuhvatnu analizu fenomena odlazaka i radikalizacije, kako mislimo da razvijemo efikasnu strategiju? Policija se mora vratiti djelovanju u okviru zajednica. Moramo biti među ljudima kako bi se efikasnije borili protiv ovih problema”, rekao je Pena.

Ekspert Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma iz Haga Bibi van Ginkel naglasila je da se radikalizacija dešava zbog osjećaja besperspektivnosti, a da religija predstavlja manji faktor.

Na konferenciji je razgovarano i o modelima deradikalizacije, pri čemu je istaknuta uloga medija i islamskih zajednica u zemljama regiona.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno