Info

“Meet, See, Do” konferenciji u Albaniji

Muzealci iz BiH učestvuju na konferenciji u Albaniji
Muzealci iz BiH učestvuju na konferenciji u Albaniji
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Meet, See, Do” konferenciji u Albaniji- Više od 100 muzejskih profesionalaca iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Holandije, Srbije, Slovenije, Švedske, i Velike Britanije učestvuju na jednoj od najvećih muzejskih konferencija na Balkanu.

Četvrta godišnja “Meet, See, Do” konferencija održava se od 13. do 15. aprila 2016. godine u Skadru, Albanija. Konferenciju organizuje Balkanska mreža muzeja koja okuplja više od 40 muzejskih institucija sa Balkana, i Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB).

Ovogodišnju “Meet, See, Do” konferenciju finansijski je podržala Fondacija Stavros Niarchos (SNF), a organizuje se u saradnji sa Historijskim muzejom Skadra.

“’Meet, See, Do’ konferencija se organizuje kako bi se podstakla regionalna saradnja između muzealaca i profesionalaca u naslijeđu sa područja Balkana. Konferencija je mjesto učenja i razmjene znanja, i odlična prilika za jačanje partnerstava. ‘Meet, See, Do’ konferencija također ukazuje na važnost uloge muzeja u našim društvima,” istakla je Aida Vežić, generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja.

Četvrta “Meet, See, Do” konferencija okuplja istaknute stručnjake u muzeologiji i naslijeđu, kao i predavače, historičare, umjetnike, aktiviste i profesionalce u komunikaciji kako bi razgovarali o važnim temama, razmjenili znanje, istražili nove ideje, povezali se i sastali sa drugim kolegama sa Balkana i izvan ove regije.

Glavni predavači na “Meet, See, Do” konferenciji su David Anderson, direktor Nacionalnog muzeja Velsa (Velika Britanija), Andreja Richter, direktorica Foruma slovenskih kultura (Slovenija) i Diana Walters, međunarodna konsultantica za muzeje i baštinu (Švedska/Velika Britanija).

Prethodne “Meet, See, Do” konferencije organizirane su u Tirani, Sarajevu i Novom Sadu.

Balkanska mreža muzeja uspostavljena je 2006. godine u cilju promocije i očuvanja zajedničkog naslijeđa Balkana. Više informacija o mreži možete pronaći na zvaničnoj web stranici, Facebook stranici i Twitter stranici.

Fondacija CHwB posvećena je očuvanju, zaštiti i promociji kulturne baština više od 20 godina. VIše informacija o radu CHwB-a dostupno je na zvaničnoj web stranici.

***
Za sve medijske upite ili dodatne informacije o konferencije molimo Vas kontaktirajte Aidu Miju Alić na 0038761 397 173 ili [email protected]



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno