Ljudi

Na Ahiret preselio hadži Ramo Fejzić – Ramčin

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Neka je rahmet veliki, beskrajni i golemi plemenitoj duši bosanskog patriote hadžije Rame Fejzića Ramčina – Jučer je Zenicu, regiju centralne Bosne i sve koji su ga poznavali rastužila vijest da je u 77-oj godini života preselio na Ahiret Ramo Fejzić zvani Ramčin, iz mjesta Kolići /MZ Bistričak/.

Privrednik-poljoprivrednik, prije rata nagrađivan nedjeljama rada za uspjeh u radu i razvoj poljoprivrede i stočarstva.  Veliki humanitarac i dobrotvor, društveni aktivista, učestvovao i pomagao mnoge projekte.

Aktivno učestvuje u osnivanju i organizaciji SDA. Kao predsjednik Mjesnog ogranka i Mjesne zajednice Bistričak, među prvima se uključuje u organizaciju Patriotske lige i organizacije otpora, član  kriznog operativnog štaba za područje regije Nemila-Bistričak.

Nemjerljiv doprinos je dao u formiranju 330. lahke brigade Trećeg korpusa Armije RBIH. To se ogledalo u pomoći kroz materijalno-tehnička sredstva, a posebno kroz hranu, sir, meso, pšenicu, krompir.

I nakon agresije aktivno učestvuje u društveno-političkom životu i nastavlja humanitarne aktivnosti podrške lokalnoj zajednici i pojedincima u nevolji od Zenice, Žepča, do cijele Bosne i Hercegovine.

Hadžija Ramo Fejzić – Ramčin je bio tipičan Bošnjak, Bosanac, neumorni radnik. U doba Jugoslavije je jedan od rijetkih poljoprivrednika koji je odlikovan od strane Tita “Medaljom rada”. Uvijek je govorio “Naše je da radimo, da se trudimo, ostalo je u Allahovim rukama.

-“Komandante, država nema cijene i za nju se sve daje. Ja dajem svoj imetak i svoju djecu u borbu. Ne treba biti nezadovoljan, sve ovo što se nama dešava, ide prema hajru” – priča Jasmin Šarić, heroj odbrane i prvi komandant odbrane Grada Zenica.

Posebno se sjećam Ramčinovog nadahnutog istupa na skupu uglednih ljudi nemilskog kraja prilikom formiranja 330. lahke brigade Armije RBiH kada je podržao osnivanje brigade.

“Ja trenutno imam 350 ovaca, dajem za našu vojsku 300, meni ostavite 50 za obnovu stada, imam 11 krava, dajem 10 za vojsku meni ostavite jednu.”

Tom rečenicom podstakao je i ostale da konkretno pomažu našu Armiju. Tokom odbrane Bosne i Hercegovine snažno je logistički pomagao jedinice Armije RBiH – naglašava brigadir Mirsad Ibraković, komandant 330. lahke brigade.

Ramčin je radio dobra djela, ali je i druge podsticao da to čine. On je dobrotu i ljubav nalazio u sebi i svome srcu i nesebično ih je davao svome narodu, zajednici i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini. Najviše plemenitosti i podrške je pokazao kada je bilo najteže – kada se branila država Bosna i Hercegovina, kada je trebalo nahraniti vojsku, pomoći porodice boraca i prognanike.Jedan mudrac je kazao da su najbolje u čovjekovom životu njegova mala, bezimena, nezapamćena djela dobrote i ljubavi. Iza rahmetli hadžije Ramčina ostaju tragovi ovih malih i bezimenih, ali i velikih i važnih djela koja buduće generacije moraju pamtiti i koja im moraju biti inspiracija u nesebičnom pomaganju svojoj zajednici i svome narodu.

Uz stotine prijatelja, komšija, saboraca, koji se opraštaju od rahmetli Ramčina izdvojili bi nekoliko uglednih privrednika i društveno-političkih aktivista koji su iskreno cijenili Ramčina i njegovo djelo, a i oni su njemu bili posebno dragi. Iz vremena odbrane domovine tu su ratni gradonačelnik Besim Spahić, komandanti bosanske Armije Jasmin Šarić, Fahrudin Čančar, Mirsad Ibraković, Ismet Begić, Zajko Kozlić, Mirsad Mešić, Midhat Kasap, Ramiz Pivić, Senad Uzeirbegović, Mirsad Čizmo, prof.dr. Nezir Pivić, Ramo Pivić, Naidin Ahmetspahić, prof.dr. Spahija Kozlić, prof.dr.Dževad Drino, dr.Ibrahim Šišić, Jasmin Duvnjak i drugi.

Iza Ramčina – uz njegova djela dobrote i ljubavi – ostaju sinovi Hidajet, Nezir, Fehim, Munib i Hasib, te kćerke Hidajeta i Saima, sestre, unučad, praunučad i mnogobrojna rodbina.

Danas 14.maja Ramo (Nezira) Fejzić Ramčin će biti ukopan u rodnim Kolićima u mjesnom mezarju uz suprugu rahmetli Hatidžu (preselila u maju 2019.godine).

Neka je rahmet plemenitoj duši dobrog čovjeka i iskrenog bosanskog patriote Ramčina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno