Zenica

Muzej grada Zenice preuredit će salone i obogatiti sadržaje: Bez prošlosti nema ni budućnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U toku su revizija, rekonstrukcija i redizajn stalnih muzejskih postavki u glavnoj zgradi zeničkog muzeja i srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk. Moto projekta je: “Narod koji nema prošlosti nema ni budućnosti”.

NAPRAVIMO TO

– Muzej radi poslove ove vrste u intervalima od četiri do šest godina. U neka sretna vremena ovakve radove je finansirala naša država, počev od nivoa tadašnje općine, pa do Kantona i Federacije BiH. Međutim, ti domaći fondovi, ukoliko i postoje, do te mjere su se istopili da ne možete opremiti ni povremenu izložbu, a kamoli stalne postavke, pa se obraćamo stranim fondovima koji su prijeki lijek za ovakve probleme muzejske djelatnosti, kaže Adnadin Jašarević, direktor Muzeja.

U ovoj godini kroz fondove Interreg Euro – MED, IPA Danube i Kulturna Evropa u planu je da se mnogo toga uradi. Jedan od projekta je “Made It – Napravimo to”, koji se tiče čuvanja tradicionalnih zanata. Riječ je o novom izgledu etnološke postavke, gdje će se pažnja usmjeriti na predstavljanje tradicionalnih zanata, a uz to će se organizovati brojne radionice koje se svode na oživljavanje tih zanata.

Kada je u pitanju glavna zgrada muzeja, jedan od projekata se svodi na grube radove po pitanju bolje energetske učinkovitosti objekta, a provest ćemo i radove u dva salona, na stalnoj postavci “Mediji XX stoljeća”, koju ćemo modernizirati, postaviti nove vitrine, rasvjetu i izložiti više eksponata i to funkcionalnih.

Adnadin Jašarević: Izložit ćemo funkcionalne eksponate

Posjetioci će moći ne samo vidjeti kako je izgledao radioaparat iz 60-ih godina prošlog stoljeća ili gramofon iz 1928. nego stvarno čuti zvuk sa njih ili pogledati film na televizijskom aparatu iz prošlog stoljeća. Svrha ove postavke je potpuna revitalizacija i duha vremena u kojem su nastali. Dalje, uređujemo na novi način salon za dječije i omladinske radionice, u koji uvodimo savremenu tehnologiju te interaktivne predmete za učenje, ali i višenamjenski namještaj napravljen za potrebe ovih radionica, ističe Jašarević.

U priču ulazi i IPA Danube sa projektom “Gost kustos”, gdje će posjetioci zahvaljujući interakciji preko savremene tehnologije saučestvovati u izboru onoga što žele pogledati u muzeju. Kao gost kustos, moći će birati izgled stalne postavke i na koji način je konzumirati.

Objedovaonica kraljeva u Vranduku/Muzej grada Zenica

APLIKACIJA ZA VRANDUK

Kada je u pitanju tvrđava Vranduk, cilj je obogatiti je predmetima – replikama, urediti blagovaonicu i prijestolnu dvoranu, koje će dobiti novi izgled, a zaposlenik muzeja Alen Karamehić izradio je aplikaciju za predstavljanje izložbi, dokumentarnih podataka i filmova, kako bi sadržaji koje muzej proizvodi bili lakše dostupni posjetiocima.

U tvrđavi se održava i interaktivni festival “Tragovima Bosanskog kraljevstva”, gdje se korisnici upoznaju sa srednjovjekovnim igrama, zanatima, kuhinjom, muzikom i legendama. Festival sadrži i regionalne konkurse za priče i stripove mladih i renomiranih autora, koristeći teme iz bosanske historije i baštine.

Tekst: Mirza Dajić

Fotografije: Muhamed Tunović

Izvor: oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno