Kultura

Muzej Grada Zenice: Noć tvrđava – petak u 18 sati na Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej Grada Zenica (MGZ) sutra će, u okviru 26. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće 2023”, u prostoru srednjovjekovne tvrđave u Starom gradu Vranduku organizirati tradicionalnu manifestaciju “Noć tvrđava”.

Kako je istakao direktor MGZ-a Adnadin Jašarević, radi se o međunarodnom programu koji se 5. maja tradicionalno organizira u preko 80 evropskih tvrđava. Zenički muzej će u prostoru tvrđave Vranduk održati „splet aktivnosti koje evociraju život u srednjem vijeku“.

– MGZ obezbjedio je za posjetioce koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi benda Fugato, zatim srednjovjekovne igre – viteške borbe, streljaštvo, trčanje u vreći, karike na marike, kao i igrokaz o posljednjem bosanskom kralju i kraljici.

Ove aktivnosti realiziraju sa posjetiocima aktivisti udruženja posvećenih očuvanja naslijeđa srednjovjekovne Bosne, RTC Fantacon iz Zenice i Rusag iz  Prijedora, a da sve bude ukusnije planirana je i degustacija srednjovjekovnih kulinarskih specijaliteta – najavio je Jašarević.

Pokrovitelji programa, koji počinje u petak u 18.00 sati, su European Fortress Summer i Grad Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno