Kultura

Muzej grada Zenica domaćin treće izložbe “Stećak 3D”

Otvaranje izložbe „Stećak 3D“, bazirane na savremenoj tehnologiji VR iskustva, će biti održano u utorak, 22. juna u 19:00 sati u Muzeju grada Zenica. Posjetioci će na ovoj, kao i na prethodnim 3D izložbama održanim u Sarajevu i Zvorniku, moći vidjeti 3D modele i doživjeti virtuelno iskustvo 10 najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini.

Izložbu organizuje Fondacija Mak Dizdar u okviru projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“, koji ima za cilj registrovati nekropole stećaka, doprinijeti očuvanju i promociji kulturne baštine i ukazati na važnost očuvanja stećaka.

Doživljaj srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale je osmislio Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici https://stecakmap.info/ koja je također, kreirana u okviru ovog projekta, predstavljene su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine i pedeset nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem