Kultura

Muzej grada Zenica domaćin izložbe ilustracija “Pitoreskni srednji vijek”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej grada Zenica narednih će mjesec dana biti domaćin video izložbe historijskih ilustracija „Pitoreskni srednji vijek“, sarajevskih autora i braće Edina i Emira Durmiševića, koja je večeras otvorena u prostoru tog muzeja.

Kako je istakao direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, izložba je upriličena u okviru programa Evropskog kulturnog naslijeđa i Tragovima bosanskog kraljevstva. Autori su, napominje, poznati „kao vrsni crtači i ilustratori“.

-Njihov je stil precizan, jasan, prepoznatljiv, opipljiv…Ne možemo reći da su zanatlije, iako su zanat razvili do vrhunca.

Ono što je u njemu osobito, upravo je mogućnost da sa upotrebom što je moguće manje detalja ostvare, apsolutno, utisak o vjerodostojnosti, u ovom slučaju, srednjovjekovnih prizora koje su nacrtali. Ta dubina i plastičnost crteža, svojstvena je samo majstorima – kazao je Jašarević.

Emir Durmišević, kao jedan od autora koji je prisustvovao otvaranju izložbe, istakao je kako su historijske ilustracije, koje su večeras predstavili zeničkim ljubiteljima umjetnosti, rađene za „nekoliko kapitalnih djela, koja su nastala unazad pet godina“.

-To su ozbiljne historijske knjige i ozbiljnih autora-historičara, kao što su prof. dr. Emir Filipović, prof. Edin Bujak…Radi se o ilustracijama iz knjige „Bosansko kraljevstvo i stećkopedija“.

Dakle, glavni cilj i zadatak izložbe je promocija historije i kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Sa nekom željom da se mladi ljudi, ali ne samo mladi ljudi, motivišu da posjete ta mjesta. Ako nisu do sada čuli, da čuju za neke od najznačajnijih srednjovjekovnih bitaka; da vide rekonstrukciju nekih srednjovjekovnih tvrđava…To je, sada, neki inicijalni, generalni cilj – napomenuo je Emir Durmišević.

Podvukao je kako su, u saradnji sa Muzejom grada Zenice, izložbu „podigli na još jedan nivo“.

-Nije u pitanju klasična izložba. Dakle, ilustracije smo montirali na kratke video forme. U pitanju je digitalna izložba, što je novi trend. Mislim da je to nešto što i drugi muzeji, u drugim gradovima trebaju slijediti i ići u tom pravcu – smatra Durmišević.

Video izložba, koja će biti dostupna i na društvenim mrežama na stranicama zeničkog muzeja, omogućava da se gledaocu omogući više detalja koji su uključeni u ilustracije, koje su on i njegov brat blizanac Edin, kako ističe, radili u- tandemu.

-Sa svoje smo se strane trudili da u ilustracijama maksimalno ispoštujemo historijski background; da oklopi, sve te scene… budu što je moguće više autentične. Naravno, to je iziskivalo dosta pred kreativnog istraživanja.

Neki su procesi trajali i po dvije godine, jer smo istraživali, kako, ovdje, u Zenici, tako i širom BiH. Sve s ciljem da bismo bili što autentičniji, jer nismo, baš, htjeli previše puštati prostora umjetnićkoj slobodi- kazao je Emir Durmišević.

Umjetnička sloboda i umjetnička interpretacija nekog historijskog događaja, napominje, negdje, ipak, „mora postojati“, ali su se trudili da bude što autentičnija umjetnička interpretacija.

-Historiju, kao nauku, moramo malo izmaći iz kabineta. Ona nosi određeni značaj i snagu u akademskom smislu, ali je široj publici, ipak, morate približiti na malo prijemljiviji način- kroz vizuelne medije. Danas je slika “hiljadu riječi”, jer niko nema vremena i želi da odmah sve vidi- ističe Durmišević.

Nada se da će njihove ilustracije, nakon izložbe, biti motiv “nekim mladim djevojčicama i dječacima” da odu i traže historijske autore te, tako, prodube svoje znanje i akademskim pristupom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno