Info

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure: Znate li šta je to

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure, karakterističan po istoimenom slatkom jelu, a simbol je zajedništva i dijeljenja dobra među ljudima.

Dan ašure prema islamskoj tradiciji obilježava se svake godine 10. dana mjeseca muharrema prema hidžretskom kalendaru.

Prema predaji, Dan ašure je dan kada je poslanik Musa a.s. s Izraelcima prošao kroz Crveno more te je poslanik Nuh a.s. završio plovidbu svojom arkom nakon velikog potopa.

Poslanik Nuh je nakon izlaska s barke pripremio jelo za sve ljude na barci, a poslanik Muhammed a.s. je kazao da ko opskrbi svoju porodicu na Dan ašure, da će i njega Allah opskrbiti tokom čitave godine.

Za Dan ašure priprema se istoimeno jelo koje može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Najčešće korišteni sastojci:

Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica. Sastojci koje ćete koristiti za pravljenje ašure su proizvoljni, pa je možete napraviti po svom ukusu.

Sastojci: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda…

Začini: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, vanilin šećer…

Kako pripremiti ašuru:

Namirnice koje se duže kuhaju, poput žitarica, pripremite dan prije te ih pohranite u frižider. Na dan pripreme ašure skuhajte voće i sve zajedno prokuhajte.

Sastojke po želji sjedinite u veliku posudu, zalijte šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodajte još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhajte.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno