Info

MUP ZDK: Ne uvlačite policiju u svoje političke igre

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

MUP ZDK: Ne uvlačite policiju u svoje političke igre – Ovim putem Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ukazuje na netačnost navoda objavljenih putem pojedinih medija, da su tokom današnjeg dana pripadnici policije davali upute predsjednicima biračkih odbora da predizborni materijal nose kućama umjesto na biračka mjesta. Takve tvrdnje su krajnje neistinite i netačne i predstavljaju očit pokušaj uvlačenja policije u političke igre, što se ni u kom slučaju neće tolerisati niti dozvoliti.

U skladu sa konkretnim zadacima i naredbama izdatim od strane Štaba akcije “Izbori 2020”, formiranim na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te sačinjenim Planom obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Kantona, policijski službenici poduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju obezbjeđenja izbornih aktivnosti i stvaranja i obezbjeđenja sigurnog ambijenta za sve građane i birače.

To isključivo i prvenstveno podrazumjeva obezbjeđenje transporta izbornog materijala do biračkih mjesta, kontradiverzioni (KDZ) pregled svih biračkih mjesta i stavljanje istih pod stalni policijski nadzor do otvaranja biračkih mjesta, nakon čega se nastavljaju aktivnosti policijskih službenika tokom procesa glasanja u skladu sa važećim odredbama i uputama Centralne izborne komisije BiH, koje jasno definišu ulogu i obaveze policije na biračkim mjestima.

Dakle, policijski službenici se pored utvrđenih obaveza iz svoje nadležnosti ni na koji način ne upliču u rad gradskih i općinskih izbornih komisija i biračkih odbora, niti, prema tome, daju bilo kakve upute u pogledu organizacije samog izbornog procesa i izbornog materijala.

Naglašavamo, da se na ovaj način policija, koja jedino i isključivo predano radi na stvaranju i osiguranju sigurnog ambijenta za provođenje izbornog procesa, pokušava uvući u političke igre, što se apsolutno neće dozvoliti, te će se ozbiljno ispitati odgovornost i uloga svakog pojedinca i subjekta za iznošenje i objavljivanje navedenih navoda i neistinitih informacija.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno