Zenica

Muftija odgovorio gradonačelniku: Džematlije probleme prijavljuju Medžlisu, političari da se fokusiraju na vlastite projekte, a ne jalovo medijsko prepucavanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Nakon javnog pisma uvaženog gradonačelnika Zenice, u vezi sa navodnim političkim djelovanjem unutar pojedinih džamijskih dvorišta, smatramo korisnim pojasniti sljedeće, navodi u svom javnom odgovoru na Kasumovićevo Javno pismo muftija zenički Mevludin Dizdarević.
– Islamska zajednica ima jasan stav o političkom djelovanju unutar džamijskog prostora, te je svako takvo djelovanje suprotno politici Islamske zajednice. Istina je također, da je u dosadašnjem periodu bilo pojedinačne zloupotrebe džamijskih prostora, i to od gotovo svih političkih subjekata, što smo nastojali tiho riješiti, kako bismo sačuvali princip neutralnosti.
– Islamska zajednica ima svoju hijerarhiju u kojoj džemati, medžlisi i muftijstva imaju svoje nadležnosti. S obzirom da je riječ o nadležnosti Medžlisa Zenica, primjerenije je da ste se obratili na njihovu adresu. Napominjemo, da u Medžlis još nije stigla nijedna prijava naših džematlija o zloupotrebi džamija, a tu je adresa za rješenje potencijalnih problema. I pored toga ćemo od Medžlisa Zenica tražiti da istraži navedene primjere i da adekvatno reaguje.
– Vjerujem da ni Vi, uvaženi gradonačelniče, nemate ambiciju da IZ zabrani ulaske u džamiju bilo kome, pa ni političkim članovima i aktivistima. Voljeli bismo, uvaženi Gradonačelniče, da ste prije javnog otvaranja ovog pitanja kontaktirali nadležne u Medžlisu koji mogu izravno provjeriti navode, i sigurni smo, primjereno reagirati. Skloni smo mišljenju da ovakav pristup nije put rješavanja problema. Baš suprotno.
– Još jednom tražimo od svih političkih subjekata da poštuju subjektivitet i neovisnost IZ koja jeste i bit će otvorena kuća za sve vjernike koji u njoj i sa njom nalaze smiraj svojim dušama.
– Ovo je posebno važno u burnim političkim i predizbornim vremenima koja nam predstoje.
– Pozivamo sve aktere političke scene u Zenici, kantonu i državi da se više fokusiraju na vlastite projekte gdje je pravo polje njihove borbe, a ne jalovo medijsko prepucavanje.
– Nemojte sumnjati da ćete u nama imati saveznika u svakom projektu koji stremi boljitku ovog grada i države u cjelini. Na tom putu neka svima vama milostivi Allah, dž.š., bude na pomoći, kaže se u odgovoru muftije Dizdarevića.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno