Zenica

Muftija Dizdarević na bajram-namazu najavio otvaranje Islamskog centra u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama za područje Muftiluka zeničkog održana je jutros u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je pred nekoliko hiljada vjernika klanjanje bajram-namaza predvodio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji je tom prilikom održao i bajramsku hutbu.

U svom obraćanju vjernicima muftija Dizdarević podvukao je kako se muslimani raduju dolasku ramazana, ali i dolasku Bajrama..

-Bajram je izraz Allahovog obećanja da će trud biti nagrađen, da će uloženo biti vraćeno, da će dobrota biti vrednovana… Neka vam vaši ramazanski ibadeti i vaše dove budu ukabuljene, a vaši grijesi oprošteni. Tim dovama, vama i vašim porodicama čestitam: Bajram Šerif Mubarek Olsun- kazao je Dizdarević, koji se u nastavku svoje hutbe referirao i na stradanja Plaestinaca u Gazi.

Kontinuitano i pred očima cijelog svijeta, podvukao je, dešavaju se teški “zločini nad civilima, ženama i djecom”. Istina je, dodao je, kako “sila Boga ne voli”, niti se uzda u Boga- nego samo u svoju moć i svoju silu. Ali, podsjetio je i da se ne smije zaboraviti da ni “Bog ne voli silu”.

-Drevna poslovica veli da se mačem može svijet osvojiti, ali se na maču ne može sjediti. Želi se kazati da sila i moć mogu donijeti pobjedu, ali dugotrajnu vlast može osigurati samo pravda- kazao je Dizdarević.

Svijet pa i braća po vjeri, kazao je, okreću glavu od tako teškog stradanja naroda Palestine.

Najavio je kako, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na današnji dan može objaviti radosnu vijest kako se privodi kraju izgradnja Islamskog centra u Zenici, koji bi svečano trebao biti otvoren 27. aprila ove godine.

-To je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata IZBiH i najveći u istoriji zeničkih muslimana. Prena tvrdnjama odgovornih ljudi, ovo je najveći objekat koji ima IZBiH. Još davne, 2001. godine, napravljeno je idejno rješenje za vrijeme muftije Ejuba Dautovića, ali nakon 23 godine, edan je san postao java- kazao je Dizdarević.

Muslimani Zenice, najavio je, u ovom će objektu imati prostor za organiziranje svojih duhovnih i kulturnih sadržaja u samom srcu grada na “dostojan i savremen način”. Centar će tokom cijele godine biti na raspolaganju građanima, a od brojnih sadržaja imat će i biblioteku, vrtić…

On se zahvalio te zamolio Allaha dž.š. da svima koji su pomogli da ovaj “generacijski projekat bude okončan, upiše u dobra djela, a posebno našoj braći iz Kuvajta, bez kojih bi teško završili u ovom obliku”.

Drugog dana Ramazanskog bajrama, sutra, tradicionalno će biti obilježen i Dan šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, a centralna svečanost Dana šehida bit će održana u Žepču, na Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali s početkom u 13.30 sati.

U okviru obilježavanja Dana šehida, u subotu, 13. aprila, u prostorijama JU “Kulturno-sportski centar“ u Zavidovićima s početkom u 17.00 sati bit će upriličeno izvođenje i “Poeme o bosanskom bijelom šehidu“.

Trećeg dana Bajrama, u petak, u 10 sati, delegacije Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, tradicionalno će posjetiti i Kazneno popravni zavod Zenica te se družiti s zatvorenicima islamske vjere.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno