Info

Mreže za izgradnju mira: Odgovornost i snaga za izgradnju mira su u svima nama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mreža za izgradnju mira: Odgovornost i snaga za izgradnju mira su u svima nama Sarajevo, 21.09.2021. Da mir možemo graditi samo zajedno pokazuje Sedmica izgradnje mira, koja se u BiH obilježava u periodu od 20-26. septembra 2021. godine. Članice Mreže za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana mira organiziraju na desetine različitih aktivnosti širom BiH kojim podsjećaju na ovaj bitan datum, ali i na to da mir gradimo svaki dan.

U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira. Dan mira je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine, a njegov značaj je potvrđen 2001. godine, kada je Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini.

Svake godine Mreža za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana mira potiče sve pojedince_ke, organizacije i institucije da podijele poruku mira kroz svoje aktivnosti, ali i kroz svoj svakodnevni život.

Međunarodni dan mira predstavlja jedan od najznačajnijih datuma koji obilježavamo, mir je u samom imenu naše organizacije, okosnica je našeg rada, naša temeljna vrijednost i princip kojem težimo i koji želimo poticati kod drugih, ističe Nataša Maksimović, predsjednica Udruženja Mreža za izgradnju mira.

Od svog osnivanja Mreža mira ovaj značajni datum obilježava Sedmicom izgradnje mira. Organizacije, pojedinci_ke, pokreti i institucije, iz cijele BiH, organiziraju različite aktivnosti sa zajedničkim ciljem da pošalju poruku mira. Iz Mreže za izgradnju mira ističu da im veliku sreću donosi značajno učešće škola u Sedmici izgradnje mira, jer se na ovaj način kod mladih generacija budi motivacija i želja da učestvuju u izgradnji boljeg društva za sve, što budi nadu da je naša budućnost u sigurnim rukama.

Međunarodni dan mira je podsjetnik da odgovornost za izgradnju i očuvanje mira leži na svima nama, što je svojim riječima pojasnila Maksuma Topalović, predsjednica Skupštine Mreže mira: „Mir gradimo svaki dan, svakim našim korakom, onim što radimo, načinom na koji komuniciramo i primjerima koje našim ponašanjem dajemo drugima. Graditelji graditeljice mira možemo biti svi mi, u svakom i svakoj od nas leži snaga da učinimo značajne promjene i učestvujemo u izgradnji boljeg društva za sve.“

Mreža za izgradnju mira poziva sve da se priključe Sedmici izgradnje mira te podsjeća da, iako se obilježava jedanput u godini, Dan mira je svaki dan. Stoga, svi i sve smo dužni da svaki dan zajedno i sistemski gradimo održivi mir jer doprinos svih nas je neophodan za život u državi gdje se međusobno cijenimo, prihvatamo i poštujemo, vrednujemo sve naše razlike kao bogatstva koja nas oplemenjuju i spajaju, njegujemo dijalog i zajedno gradimo ljepšu budućnost za sve nas i generacije koje dolaze.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno