Info

Mreža za izgradnju mira: 27 godina nakon genocida u Srebrenici porodice žrtava još uvijek traže najmilije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je 1993. godine Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija, odnosno izuzeta od oružanih napada, to nije spriječilo da se tokom šest dana, od 11-16. jula 1995. godine u Srebrenici počini genocid nad Bošnjacima, najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. U genocidu u Srebrenici su stradale 8372 bošnjačke žrtve.

U Potočarima će ove godine svoj smiraj naći 50 žrtava genocida. Ukopat će se i tijela tri maloljetnika, od 16 i 17 godina kao najmlađe žrtve koje će biti ukopane ove godine, a među njimau i blizanci Samir i Semir Hasanović, koji su u trenutku smrti imali 20 godina.

Ove godine kao najstarija žrtva će svoj smiraj u Potočarima naći i Husein Krdžić, koji je 1995. godine imao 59 godina. U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.671 žrtva genocida.

Za genocid u Srebrenici Ratko Mladić, glavni komandant Vojske Republike Srpske 2021.godine osuđen je pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, a prije njega su izrečene presude Draženu Erdemoviću kao i Radislavu Krstiću.

Udruženje Mreža za izgradnju mira duboko saosjeća s porodicama žrtava, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava genocida, koji još uvijek nisu pronađeni, to uskoro biti te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj, a svi počinioci genocida biti konačno procesuirani i adekvatno kažnjeni.

Mreža za izgradnju mira (Mreža) koalicija koja okuplja 223 članice, organizacije i škole iz cijele BiH, s ciljem da gradi održivi mir čini dugogodišnje sveobuhvatne napore ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH.

Tim Udruženja Mreža za izgradnju mira



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno