Biznis

Može li internet da izdrži korona virus

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Može li internet da izdrži korona virus – Rad od kuće, zatvaranje škola i univerziteta i izolacija zbog korona virusa izazvali su u dijelovima Evrope nezabilježeni pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, pa su u pojedinim zemljama provajderi pozvali korisnike da se ponašaju racionalno kako bi se izbjegao kolaps sistema.

 Zapadnoevropski provajderi telekomunikacionih usluga ipak tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanim internet saobraćajem, ali i da rade na tome da povećaju svoje kapacitete, prenose evropski mediji.

U njemačkom data centru DE-CIX (Commercial Internet Exchange) u Frankfurtu, drugom po protoku informacija internet čvoru na svijetu i najvažnijoj interkonekcijskoj platformi u Evropi, 15. marta uveče zabilježen je novi svjetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi.

Predstavnici DE-CIX centra ipak tvrde da bi mogli da obezbijede neophodnu frekvencijsku širinu za besprekornu interkonekciju, čak i kada bi sva preduzeća u Evropi prešla na rad od kuće.

Portparol Njemačkog telekoma izjavio je za list Handelsblat da je ta kompanija još u januaru pripremila planove za vanrednu situaciju i eventualnu pandemiju i da je glavni cilj da se očuva funkiconisanje infrastrukture, a da za sada nema nekog posebnog opterećenja mreže.

Predsednik njemačkog IT udruženja “Bitkom” Ahim Berg kaže da obavljanje mnogih aktivnosti od kuće zbog koronavirusa predstavlja izazov za mreže, ali da ne stvara obavezno i nove vrhove opterećenja, pošto se oni obično javljaju uveče, po završetku radnog vremena.

On je pojasnio da se opterećenje mreže u najvećoj mjeri može pripisati video-streamingu. Streaming video snimaka čini oko 60 odsto ukupnog protoka podataka.

Prohtevi rada od kuće i nastave preko interneta srazmerno su skromni. Čak i video-konferencije su sa srazmerno malim brzinama od 2 i 8 megabita u sekundi moguće bez problema, kazao je Berg.

Britanci vole igrice

I u Velikoj Britaniji telekomunikacione kompanije samouvjereno tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanom aktivnošću. Britanski provajderi internet usluga (ISP) saopštili su da imaju planove za vanrednu situaciju i da mogu da se nose sa pojačanim pritiskom u radno vrijeme, uključujući i video-linkove i druge poslovne aplikacije za rad od kuće, prenio je BBC.

Mark Jackson, urednik sajta ISP Review, kaže da ne treba očekivati kolaps širokopojasnog interneta ili nešto slično, ali da je sasvim moguće smanjenje brzine interneta u vrijeme masovne upotrebe.

Izgleda da Britanci vrijeme koje moraju da provedu kod kuće vole da ubijaju i igranjem igrica. Najveća svjetska platforma za kompjuterske igrice Steam u nedjelju je u Britaniji zabilježila rekord sa više od 20 miliona igrača aktivnih u isto vreme.

Italijani pričaju mobilnim telefonima

Slična stvar zabilježena je i u Italiji koja je posebno teško pogođena epidemijom koronavirusa i gde je prinudna izolacija uvedena u mnogim oblastima na sjevernom, industrijski razvijenom dijelu zemlje.

Direktor Telekoma Italija Luigi Gubitosi izjavio je da je njegova firma kod kablovskog interneta zabilježila porast aktivnosi od 70 odsto, dijelom i zahvaljujući aplikacijama za igrice poput Fortnite i Call of duty.

U Italiji je, međutim, pored interneta, zabilježen i značajan porast mobilnog saobraćaja. Mobilna aplikacija Whatsapp saopštila je da je u Italiji zabilježen porast poruka i poziva od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Microsoft zabilježio stopostotni porast upotrebe aplikacija koje se koriste za rad od kuće.

Španci pozvani da tokom radnog vremena downloaduju samo dokumente

Španija ima jedan od najboljih širokopojasnih internet u Evropi. U toj zemlji ima više brzih optičkih kablova nego u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji zajedno, ali se pokazalo da ni takva mreža ne garantuje da ne može biti problema.

Vodeće španske telekomunikacione kompanije u zajedničkom proglasu su pozvale korisnike da u danima koji dolaze fer i razumno koriste internet i usluge mobilne telefonije.

Prema pisanju medija, protok podataka kroz mreže telekomunikacionih kompanija porastao je proteklih dana za 40 odsto, broj mobilnih poziva za 50 odsto, a broj poruka preko mobilne aplikacije WhatsApp porastao je petostruko.

Operateri su pozvali korisnike da u radno vrijeme downlaoaduju samo dokumente koji su im u tom trenutku potrebni, da obimnije dokumente ne šalju u vidu atačmenta u mailovima, već da šalju linkove ka tim dokumentima, da kada god je moguće koriste kopnene linije umjesto mobilnih uređaja, i da aplikacije koje služe za zabavu, za streaming filmova ili igranje igrica, koriste izvan udarnih vremena.

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno