Info

Mostovi Prijateljstva BiH i KUD Željezara-Zenica posjetili bošnjačko selo Halilbeyli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mostovi prijateljstva BiH i KUD Željezara Zenica posjetili bošnjačko selo Halilbeyli u općini Kemalpaša

HALILBEYLI JE SELO POBRATIM SA SELOM GRADIŠĆE IZ ZENICE

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH i kulturno-umjetničko društvo Željezara-Zenica su gosti grada Izmira i učestvuju na 17. Balkanskom festivalu.

Danas smo iskoristili slobodno vrijeme da posjetimo bošnjačko selo Halilbeyli koje se nalazi 54 kilometra udaljeno od Izmira, a nalazi se u općini Kemalpaša. Halilbeyli je selo pobratim sa naseljem Gradišće kod Zenice.

U selu Halilbeyli živi oko 1.500 Bošnjaka čiji su preci iz BiH stigli u 19. stoljeću uglavnom iz Istočne Hercegovine.

Selo Halilbeyli obezbjeđuje 25 posto potreba za goveđim mesom ( 25.000 goveda), grad Izmir koji ima oko 4 miliona stanovnika.

Naši Bošnjaci su veoma vrijedni i dobri ljudi koji već godina su dobri domaćini velikom broju delegacija iz BiH.

Danas smo se veoma lijepo družili sa djecom iz osnovne i srednje škole u Halilbeyliju koja nosi naziv “Alija Izetbegović”.

Za prisutnu djecu i nastavnika kao i predstavnike sela Halilbeyli članovi KUD Željezara-Zenica su organizovali kraći kulturno-umjetničkim program sa folklornim igrama.

Zajedno sa nama bila je i zamjenica načelnika općine Kemalpaša Arzu Külahçıoğlu Altintoz (porijeklom Bošnjakinja) sa kojom smo razgovarali o budućoj saradnji i inicijativama.

Hvala domaćinima Mustafa Mustafa Durmişeviç Celepp , Ömer Eren , i drugim prijateljima koji su nas toplo dočekali u selu Halilbeyli.

Hvala i Hasanu Šehoviću našem prijatelju koji nam je pomogao realizovati ovu aktivnost kao i općini Karšijaka na tehničkoj podršci.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno