Naše

Most slučaj: Banlozi – Donja Vraca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mještani zeničkog prigradskog naselja Donja Vraca sa početkom školske godine iznova strahuju za svoju djecu. Desetine mališana svakog radnog dana iz Donje Vraca prelazi magistralni put M17 na neobilježenom prijelazu, da bi se uputili u školu “Hasan Kikić”, gdje se odvija nastava za osnovce.

– Most koji spaja naše naselje sa Banlozima i Tetovom u takvom je stanju da bi u svakoj normalnoj državi bio zatvoren i vjerovatno “zavaren” da se onemogući prijelaz. Još u februaru smo se obraćali nadležnim u Gradskoj upravi, ali uzalud, kaže nam mještanin Adnan Bošnjak. Most je u toj mjeri devastiran da većim dijelom prelazak postaje prava avantura, jer se jasno ispod vidi rijeka Bosna, a prelazak u grupama je još opasniji. Mještani su u više navrata prijetili obustavom slanja djece u školu, ali iz Gradske uprave i dalje nema odgovora ko je nadležan i kada će most biti saniran, barem u tolikoj mjeri da se koliko-toliko sigurno može preći.

Nakon što je “Avaz” pisao o problemima mještana Donje Vrace kod Zenice, most koji povezuje ovo zeničko prigradsko naselje i naselja Banlozi i Tetovo, sa druge strane rijeke Bosne, jučer je zatvoren za prijelaz pješaka. Mještani su nam ukazali da su učenici iz ovog naselja prisiljeni da idu u klupe osnovne škole “Hasan Kikić” prvo preko magistralnog puta M17, a opnda i preko opasnog visećeg mosta, čiji “pod” je pun rupa i nedostajućih dasaka, pa na više mjesta se vidi rijeka Bosna.

Jučer smo se uvjerili da je prilaz mostu onemogućen iz oba pravca trakama. Mještani Banloza kažu da su sada ne mogu slati djecu u školu dok se ne riješi popravka mosta. Inače, umjesto nekoliko stotina metara pješice, sad bi učenici iz Donje Vrace morali nekim međugradskim prijevozom putovati desetak kilometara prvo ka gradu, a onda do Banloza i Tetova, pa bi im put u jednom pravcu trajao satima.

Nakon što je Služba za komunalne poslove i ekologiju Gradske uprave Zenica obavještena da je podnica na mostu koji povezuje naselja Vraca, Banlozi i Tetovo znatno oštećena, predstavnici Službe odmah su zajedno sa nadzornim timom izašli na teren.Tom prilikom konstatovana su oštećenja koja ugrožavaju bezbijednost građana. Zbog toga je most propisno obilježen i privremeno zatvoren. Mještani tog dijela grada i osnovna škola u Tetovu su upoznati s aktivnostima koje su poduzete na sanaciji oštećenja. Još u martu ove godine urađen je projekt sanacije mosta kojim se predviđa zamjena sajli, ograde i podnica. Dat je nalog za hitnu sanaciju. Radove izvodi preduzeće Komgrad-ze d. o. o. Zenica. Radovi će trajati dvadesetak dana, a koštaće oko 34.000 KM. Drvena građa će biti isporučena u toku sutrašnjeg dana. Do oštećenja dolazi zbog toga što se most nepropisno koristi. I pored fizičkih prepreka preko mosta se prelazi manjim traktorima i radnim mašinama iako je most namijenjen isključivo za pješake.Nadležna gradska služba je više puta upozoravala mještane tog područja, te s toga ponovo apeluje na građane da most koriste isključivo pješaci.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno