Info

Moratorij na zapošljavanje državnih službenika

Vlada FBiH produžila moratoriji na zapošljavanje državnih službenika
Vlada FBiH produžila moratoriji na zapošljavanje državnih službenika
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Moratorij na zapošljavanje državnih službenika- Vlada FBiH danas je izmijenila zaključke od 30. decembra prošle godine koje se odnose na obustavu konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika u organe federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, te na obustavu zaključivanja svih ugovora o djelu.

Današnjim zaključkom je raniji rok do kojeg ne smije biti novih primanja državnih službenika i namještenika, odnosno sklapanja ugovora o djelu, s 31.3.2016. produžen do 30.6.2016. godine.

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za veterinarstvo” utvrđenog Budžetom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 2.500.000 KM.
Ovim programom će biti finansirano provođenje mjera za sprječavanje širenja i za iskorjenjivanje zaraznih bolesti. Predviđen je nastavak dijagnostičkog ispitivanja na tuberkulozu i brucelozu goveda radi utvrđivanja zdravstvenog statusa stada i osiguranja minimalnih uslova za plasman naših proizvoda na strano tržište. Planiran je i program suzbijanja i kontrole bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji BiH.

Također, usvojenom odlukom stvorene su i pretpostavke za naknadu štete vlasnicima životinja koje su prilikom realiziranja mjera i programa zaklane ili ubijene, kao i za osposobljavanje veterinarskih djelatnika i vlasnika životinja u oblasti zaštite zdravlja i dobrobiti životinja i javnog zdravlja.
Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je u pitanju realizacija ovog programa, te će, s tom namjerom, biti provođeno i službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi bile utvrđene smjernice za dalje preventivno djelovanje.

Realizirajući zaključke s prošle sjednice, Federalna vlada donijela je devet odluka o odobravanju izdvajanja ukupno 450.000 KM iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2016. u svrhu finansijske pomoći institucijama i manifestacijama iz oblasti kulture.

Tako je 20.000 KM odobreno Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, 15.000 KM Međunarodnom festivalu baleta Balet Fest, 110.000 KM G TUR manifestaciji Večernjakov pečat, 15.000 KM Festivalu bh. drame – BNP Zenica, 65.000 KM Međunarodnom teatarskom festivalu MESS, 100.000 KM Sarajevo Film Festivalu, 70.000 KM East West Centru Sarajevo, 40.000 KM Matici hrvatskoj za Mostarsko proljeće i 15.000 konvertibilnih maraka u svrhu finansijske pomoći Međunarodnom festivalu klasične muzike SVEM.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno